in

Zwarte pieten dit jaar voor het laatst in Eindhoven tijdens Sinterklaasintocht

Volgend jaar verschijnen er geen zwarte pieten meer tijdens de intocht in Eindhoven
Tijdens de intocht van Sinterklaas op zaterdag 16 november lopen er voor het laatst volledig zwarte pieten mee. De Brabantse stad laat weten dat ze vanaf 2020 de landelijke lijn – zoals die op televisie te zien is – zal volgen. Er wordt gevreesd dat de aangekondigde demonstraties opnieuw uit de hand zullen lopen in de stad.

Het Sinterklaasfeest wordt dit jaar in Eindhoven voor het laatst gevierd met zwarte pieten.

Sinterklaasintocht
Burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma en Stichting Sint-Nicolaas Intocht Eindhoven maakten gisteravond samen bekend wat de invulling van het Sinterklaasfeest wordt. Dit jaar lopen er naast de donker geschminkte pieten ook voor het eerst glitterpieten en pieten in verschillende kleuren en met andere haarstijlen mee met de intocht. Eindhoven neemt na deze editie van de Sinterklaasintocht definitief afscheid van zwarte piet.

LEES OOK!
Limburgs bedrijf test antibacteriële laag die mogelijk ook corona doodt

‘Kinderen staan voorop’
“We realiseren ons dat deze veranderingen nooit naar ieders tevredenheid kunnen zijn”, luidt de schriftelijke verklaring. “Voor ons staat een plezierig feest voor iedereen maar vooral voor de kinderen voorop.”

Demonstraties
Via Facebook laat actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) weten ook dit jaar te demonstreren in de stad Eindhoven. In een reactie onder het bericht heeft ook Pegida Nederland laten weten een protest op te zetten. “Wij hebben de gemeente laten weten dat als KOPZ komt, dat wij er ook zullen zijn”, aldus Pediga Nederland-woordvoerder Edwin Wagensveld. “Dat is al sinds september bekend.”

LEES OOK!
Zo te zien was Geraldine Kemper één kledingstuk vergeten onder jurkje

Overleg
Aankomende week buigt de gemeente Eindhoven zich over de vraag of en waar de groepen hun demonstraties mogen uitvoeren. Een woordvoerster liet weten dat actievoerders zijn uitgenodigd om te overleggen over de intocht op 16 november. “De gemeente moet een beschikking over de demonstraties afgeven”

Geëscaleerd
Vorig jaar liep de confrontatie tussen de actiegroepen uit de hand en dit wil de gemeente dit jaar voorkomen. Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet werden bekogeld met eieren, bananen en blikken bier op het Catharinaplein. De uit de hand gelopen situatie resulteerde in twaalf taakstraffen en één celstraf van twee weken.

Stalkende ex bekent moord op Jill (36) in Wevelgem

‘Schokkende beelden’: man voor dood achtergelaten in gracht na beroving