in

Zware straffen voor ramptoeristen: 21.750 euro boete of cel voor het delen van filmpje of foto van ongeluk

Het is een trieste ontwikkeling van onze huidige maatschappij: mensen die staan te filmen of foto’s nemen van slachtoffers bij een ongeluk. Een initiatiefwetsvoorstel wil het online delen van deze filmpjes en foto’s zwaar bestraffen.

Het CDA, GroenLinks en PvdA presenteren deze woensdag een initiatiefwetsvoorstel waarbij mensen die foto’s of filmpjes online plaatsen van slachtoffers van een ongeluk met een boete van maximaal 21.750 euro of een celstraf bestraft kunnen worden.

Regelmatig verschijnen berichten in het nieuws over het compleet respectloze gedrag van sommige mensen tijdens ongelukken.

Omstanders die geen enkele aanstalten maken om te helpen, maar in plaats daarvan hun telefoon pakken om snel te gaan filmen of foto’s maken.

Lees ook  Gravin Eloise deelt voor het eerst “verbluffende” foto in zwemkleding!

Deze filmpjes en foto’s belandden daarna vaak online. Het kan voorkomen dat iemands familie nog geen flauw benul heeft dat er een ongeluk is gebeurd, terwijl er al wel foto’s online staan.

De wet moet mensen die kwetsbaar zijn, hulp nodig hebben of overleden in een openbare ruimte liggen, beter beschermen, aldus het AD.

Er kunnen op dit moment wel boetes worden uitgedeeld als mensen hulpverleners hinderen, maar het online delen is niet apart strafbaar.

Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg, van het CDA, liet weten:
“Op dit moment staat er vrijwel niets aan in de weg om beelden van personen die hulp behoeven of overleden zijn, openbaar te maken.

Lees ook  De gigantische zwangere buik van mama verbaast iedereen. Dan wijst verpleegster naar echografie en onthult het ongelofelijke.

Die sensatiezucht is kwalijk. Dat is een onacceptabele inbreuk op iemands privacy en het berokkent het slachtoffer of de nabestaanden extra leed.”

Een goed initiatief?

Twee jaar na ongeval op schooluitstap is Kurtis (6) overleden

Slachtoffer verkeersruzie Utrecht lag 19 dagen in coma en had 33 breuken in gezicht: ‘Mijn toekomst is weg’