in

Zorgen om tropische ‘reuzenteek in Nederland

In Duitsland, vlakbij de Nederlandse grens, zijn de afgelopen dagen zeker zes hyalomma-teken gevonden. Die zijn drie keer zo groot als normale teken en kunnen mensen volgen en ruiken van tientallen meters afstand. De dieren kunnen gevaarlijke ziektes overbrengen. Nederland vreest dat de teek zich ook nestelen in Nederland.

De Universiteit van Hohenheim vond één teek op een paard in Nedersaksen, de vijf anderen werden aangetroffen op een paardenboerderij in het Duitse Geldern, zo’n half uur rijden van Venlo. Dat meldt de Duitse regionale omroep WRD.

Lees ook  Hond van slechts twee kilo wordt gevonden in haar eigen urine en gered door asiel

Trekvogels

Het is niet de eerste keer dat de teken in Duitsland werden gevonden. Al in 2017 werden de eerste exemplaren gemeld. Volgens onderzoekers worden de teken, die oorspronkelijk uit Afrika en Azië komen, overgebracht door trekvogels. De beestjes zitten al in veel Zuid-Europese landen.

Maar experts maken zich nu zorgen omdat het erop lijkt dat de exemplaren die nu gevonden zijn, de winter in Duitsland hebben overleefd. “Deze exemplaren zijn redelijk vroeg in het seizoen opgedoken, en als je kijkt naar hun grootte en hun ontwikkelings-cyclus terug berekent, waren ze al in Duitsland op het moment dat er nog helemaal geen trekvogels waren”, zegt een deskundige van de Universiteit Hohenheim.

Lees ook  Vrouw passeert aap op straat – bekijkt hem van dichtbij en ontdekt iets verschrikkelijks

Krim-Congo-koorts

De hyalomma-teek kan gevaarlijke ziektes overbrengen, zoals het virus dat Krim-Congo-koorts veroorzaakt. Die ziekte verspreidt zich via bloed- en lymfebanen in het lichaam en leidt tot leverschade. Ook in andere weefsels en organen kunnen zwellingen en bloedingen ontstaan. In sommige gevallen is de ziekte dodelijk.

Ouders laten baby 16 uur achter in snikhete auto in de zon – Baby sterft

Jongen verbrijzelt kaak nadat batterij e-sigaret in mond explodeert