in

Zo ver kan je nog rijden wanneer het lampje van de reservetank brandt

Hoe ver kan je nu echt nog doorrijden wanneer het reservelampje van je auto brandt? Een Britse site maakte een overzicht van de auto’s met de beste en slechtste reserve-actieradius.
Iedereen kent het gevoel van lichte paniek wanneer het lampje van de reservetank gaat branden.

Maar de kans is groot dat er meer brandstof in zit dan je denkt. De angst dat je strandt langs de snelweg is meestal ongegrond, zo blijkt uit een studie van de Britse vergelijkingssite Compare The Market. Zij onderzochten van 96 populaire auto’s met benzinemotor hoe ver je kunt komen met de inhoud van de reservetank.

De meerderheid van de Britten denkt dat ze nog maar een kleine 40 kilometer kan rijden wanneer het lampje begint te branden, maar in de praktijk is de actieradius in de meeste gevallen ruim twee keer zo groot. Veel moderne auto’s hebben een boordcomputer die aangeeft hoe ver je nog kunt rijden wanneer je auto een laag brandstofniveau hebt bereikt, maar ook dan kom je vaak nog een stuk verder dan weergegeven.

Lees ook  Huibert werd slachtoffer van datingfraude: 'voor 16.000 euro opgelicht, toch hoop ik haar nog een keer te zien'

Gemiddeld gaat het waarschuwingslampje branden wanneer de tankinhoud nog ongeveer 10 procent van de totale maximuminhoud heeft bereikt. In de gebruiksaanwijzing van je auto staat hoeveel liter dat exact is. Dit zijn alvast de kampioenen qua actieradius van de auto’s met een benzinemotor.

Vergelijkingssite Compare The Market onderzocht 96 populaire automodellen. Daaruit kwam de VW Passat als grote winnaar naar voren met een reservebereik van maar liefst 120,73 kilometer. De Volvo V40 en Ford Mondeo volgden op korte afstand met respectievelijk 113,6 en 112,68 kilometer, terwijl de BMW 5 Serie vierde werd met een reservebereik van 109,96 kilometer.

Lees ook  Raymond van Barneveld openhartig over huidige en vorige relatie

Maar niet alle BMW-bezitters hadden geluk. De M3 sedan had het kleinste reservebereik met slechts 51,48 kilometer, gevolgd door de Kia Picanto (51,72 km) en de Fiat 500 met 59,77 kilometer. De Ford Fiesta maakt de top 10 af van auto’s met het kleinste reservebereik, met 66,09 kilometer nadat het brandstoflampje aanfloept.

Hoewel het gemiddelde waarschuwingslampje gaat branden wanneer de tank op een tiende van de totale capaciteit staat, is er geen garantie hoe ver je er in de praktijk mee komt. De cijfers vormen slechts een indicatie. Een aantal factoren heeft invloed op het verbruik, zoals de verkeerssituatie, de buitentemperatuur, hoe hard je remt en accelereert en hoeveel passagiers en bagage worden vervoerd.

Gigantische witte haai overschat zichzelf en stikt in zeeschildpad

Sylvie Meis haalt uit naar ex-man Rafael van der Vaart over zoon Damián