in

Zieke juf Saskia (33) bereidt zich na vermoeiende reis voor op operatie in Barcelona

De Amersfoortse Saskia Oskamp (33), die vanwege haar multisysteemziekte acht maanden in een donkere en stille kamer op bed lag, is voor een operatie naar Barcelona gereisd.

Tijdens de vlucht droeg ‘juf Saskia’ een zonnebril, koptelefoon en nekkraag om te voorkomen dat ze te veel prikkels kreeg. Toch heeft ze veel last van de naweeën van de reis.

Begin dit jaar kreeg de Soesterkwartierse, die tot aan haar ziektebed juffrouw was op basisschool De Gondelier in Vathorst, te horen dat zij lijdt aan de ziekte ME (een niet-aangeboren, chronische multisysteemziekte).

Vier maanden later kwam daarbovenop het nieuws dat ook de aandoeningen POTS (grote toename hartfrequentie als iemand gaat staan) en OI (allergie voor zwaartekracht) bij haar zijn ontdekt.

De oorzaak van de klachten, zo bleek in september, is een instabiliteit in de bovenste nekwervels. Een dure operatie in Barcelona waarbij die nekwervels worden vastgezet, zou Oskamp zicht geven op een beter leven.

Deze operatie wordt in Nederland alleen uitgevoerd bij mensen met het syndroom van Down of reuma. Barcelona is de dichtsbijzijnde plek waar de operatie ook wordt gedaan bij mensen die de ziekte ME hebben.

Lees ook  Bewoners uit Maassluis treffen knoeiboel van latexverf aan in achtertuin

De operatie kost 80.000 euro. Rond de jaarwisseling doneerden duizenden gulle gevers met elkaar ruim 40.000 euro.

Samen met de donaties van familieleden, vrienden en bekenden kon de operatie worden geboekt. Oskamp wordt op 3 februari geopereerd.

Vermoeiende onderneming
De partner van juf Saskia, Olaf de Leeuw, vertelde voorafgaand aan de reis al dat dit een lastige en vermoeiende onderneming voor haar zou worden, omdat Saskia vanwege haar aandoeningen niet tegen prikkels zoals geluid en licht kan en ook niet te lang kan zitten.

Op 19 januari vloog het stel alvast naar Barcelona om zich op de operatie voor te bereiden.

Oskamp werd liggend in de bijrijderstoel van de auto naar Schiphol gebracht. ‘Radio uit en niet praten,’ schrijft ze in haar verslag op Facebook.

In een rolstoel werd ze naar de douane gebracht. Om te voorkomen dat ze te veel prikkels kreeg droeg ze een zonnebril, koptelefoon en nekkraag.

Lees ook  16-jarig meisje dat altijd op haar haarlokken kauwde, sterft verschrikkelijk

‘Bij de douane word ik half liggend gefouilleerd. Weer een ervaring rijker’, schrijft ze.

Bij de gate kon Saskia nog even op een bankje liggen tot ze in haar rolstoel met een lift naar het vliegtuig werd gebracht.

De stoel naast ons was vrij, maar de armleuningen konden niet omhoog. Liggen was dus onmogelijk.’ De Amersfoorters zitten nu in een hotel.

Tol
Omdat de Soesterkwartierse vanwege haar ziekte acht maanden liggend in bed heeft doorgebracht, heeft de reis zijn tol geëist, zo blijkt daags na de vlucht. ,,Ze is nu ziek van de hele reis en zit in een PEM (Post Exertional Malaise),” vertelt De Leeuw.

Een PEM ontstaat na een geringe inspanning en brengt een buitenproportionele vermoeidheid met zich mee. Daarnaast voelt diegene zich nog zieker.

Dat was wel verwacht en is een gevolg van veel te veel prikkels en het te lang rechtop zitten”, aldus de Leeuw. Deze week moet Oskamp naar het ziekenhuis voor verschillende onderzoeken.

Chinees Nieuwjaar vergroot kans dat mysterieus virus naar Europa komt

Deze crimineel (24) deed valse moordbekentenis voor 1,5 miljoen euro, nu is hij wéér opgepakt