in

‘Zeker 1 miljoen huizen in Nederland dreigen te verzakken’

Door de extreem droge zomer regent het meldingen van woningen die verzakken. Het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) stelt dat een miljoen huizen van voor 1970 risico lopen.

Vanuit 83 gemeenten komen meldingen van serieuze verzakkingen. Terwijl het funderingsloket normaliter één klacht per week binnenkrijgt, zijn dat er sinds de droge zomer één à twee per dag. Soms gaat het om hele huizenblokken die verzakken. Dat verklaart het KCAF in tv-programma De Monitor (KRO-NCRV).

Door de droogte is het grondwaterpeil in veel gemeenten laag. Dat is funest voor huizen die op houten palen staan. Die palen moeten namelijk onder water staan om te voorkomen dat ze gaan rotten. Ook is in sommige regio’s de klei- of veengrond door de droogte gaan verkruimelen en onder de woningen weggezakt.

Lees ook  Is Famke Louise de nieuwe billen-koningin van Nederland
SONY DSC

‘Als we meer droge zomers krijgen, staan de funderin­gen langer droog en groeien de problemen. Dat vinden we heel gevaarlijk’.

Risico
Het aantal huizen dat dreigt te verzakken, groeit. ,,Als we meer droge zomers krijgen, staan de funderingen langer droog en groeien de problemen. Dat vinden we heel gevaarlijk”, reageert KCAF-directeur Dick de Jong. Uit berekeningen blijkt dat maar liefst één miljoen huizen van voor 1970 risico lopen.

Lees ook  De 8-jarige Senna belannde 10 jaar geleden in het ziekenhuis tijdens aanslag op Koninginnedag

Opvallend is dat de meldingen uit steeds meer gebieden komen, ook uit regio’s die niet bekendstonden om verzakkingsproblemen. Het gaat bijvoorbeeld om gemeenten die aan rivieren liggen, zoals de Betuwe, en die een kleiige ondergrond hebben. Maar ook woningen die op zandgrond staan, zijn in de gevarenzone terechtgekomen: door hevige regenval wordt het zand soms onder de fundering weggeslagen, waardoor de huizen verzakken. In veengebieden, zoals het Groene Hart en het gebied ten zuiden van Leeuwarden, komen fors meer meldingen binnen.

Uit ijskoud water geredde ‘hond’ blijkt wolf te zijn

‘Beer van een vent’ doet wat vijf mensen niet lukt: tilt auto op om jongen te bevrijden