in

Wintertijd begint écht winters: het wordt echt koud!

Voor het eerst dit najaar is er vorst in groot deel van Nederland. Precies bij het ingaan van de wintertijd wordt het koud in ons land.

Na het weekend is voor het eerst dit najaar in grote delen van het land kans op vorst in de nacht. Maar het blijft niet bij de nacht: ook de dagen worden flink frisser dan we nu gewend zijn.

Op veel plaatsen wordt het niet warmer dan 10 graden, terwijl 12 tot 13 graden normaal is deze tijd van het jaar.

Het betekent een grote overgang van zomer- naar wintertijd. In het zuidoosten kan het donderdag namelijk nog 20 graden worden, terwijl het dit weekend dus amper tot de 10 graden komt.

Lees ook  Chris werd geboren zonder armen of benen – werkt op boerderij en inspireert iedereen met zijn sterkte

De overgang van het zachte weer naar vrij koud vindt volgens Weeronline dus precies plaats tijdens het verzetten van de klok dit weekend, van zaterdag op zondag.

Dan trekt er volgens de weersite namelijk een regengebied over het land, die de wind laat draaien van zuidwest naar noordwest.

Die wind brengt koude lucht mee uit Spitsbergen naar ons land. Later wordt het weerbeeld zonnig met stapelwolken.

Lees ook  Kannibaal stapt met verminkt been politiekantoor binnen en zegt dat hij het beu is om mensenvlees te eten.

Echter niet getreurd: vorig jaar hebben we ook overleefd en toen was het nog veel kouder. In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 oktober ging de wintertijd in en was het tussen de -4 en +4 graden in ons land. Ook overdag was het toen kouder dan normaal.

Verzet de tijd een half uur
Eerder deze week pleitte Weeronline voor het permanent verzetten van de klok met een half uur. Dit kan in de winter onder andere zorgen voor minder gladheid tijdens de avondspits.

Mensen die huilen tijdens films zijn de sterkste van allemaal

“Ik heb hun doodsangst gevoeld”: Ahmad overleefde doortocht in koelwagen wel en vertelt hoe hij op nippertje gered werd