in

Wetenschappers: je hebt rijst je hele leven lang verkeerd gekookt

Rijs is één van de meest gegeten voedingsbronnen in de wereld en het is ongelooflijk makkelijk om te maken. Je kookt wat water en gooit er de rijst in, toch?

Na het lezen van dit artikel zul je rijst nooit meer hetzelfde koken, want nu blijkt dat rijst op die simpele manier koken gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid.

Rijst is een belangrijk bestanddeel in de dagelijkse voeding van miljarden mensen. De populaire voedingsbron is in principe gezond, maar de pesticiden die gebruikt worden bij het verbouwen van rijst bevatten vaak arsenicum.

Wetenschappers zijn het niet eens over welke hoeveelheid arsenicum nog veilig is, maar zijn het wel eens dat het herhaaldelijk blootgesteld worden eraan kan bijdragen aan hartziekten, diabetes, kanker en andere gezondheidsproblemen, schrijft The Telegraph.

Onderzoeker Andy Meharg van de Queens Universiteit in Belfast bezocht het BBC-programma “Trust me, I’m a doctor”, en testte daar drie manieren om rijst te koken om te kijken wat de invloed was op de hoeveelheid arsenicum.

Lees ook  Deze jongen komt uit de kast voor zijn moeder. Dan geeft de moeder deze reactie…

De eerste keer kookte Andy de rijst op de traditionele manier met één deel rijst en drie delen water.

Toen kookte Andy de rijst met vijf delen water in plaats van één en goot het na het koken af. De hoeveelheid arsenicum was nog maar de helft.

Tot slot liet Andy de rijst een nachtje in het water trekken en spoelde het daags erna af. Toen was het arsenicum met 80% verminderd!

Voor iedereen die rijst eet is dit nogal opmerkelijk. Ik had persoonlijk geen idee dat er arsenicum kon zitten in rijst en dat ik dat kon tegengaan. Maar nu zal ik Andy’s simpele tip volgen om de gezondheid van m’n familie niet op het spel te zetten.

Lees ook  Rapper Waka Flocka Flame boycot Nederland vanwege Zwarte Piet

Hoe rijst te koken:

  • Meet de hoeveelheid rijst af die je nodig hebt
  • Laat het een nachtje trekken in water
  • Was het daags erna af tot het water helemaal helder is
  • Giet het water af
  • Doe vijf delen water en één deel rijst in de pan met een snufje zout
  • Breng aan de kook. Verminder dan de temperatuur naar laag en doe de deksel erop
  • Laat op lage temperatuur koken voor 10 tot 15 minuten

Ik had werkelijk geen idee dat er zulke hoeveelheden arsenicum in rijst konden zitten. Jammer dat bestrijdingsmiddelen zo’n negatieve invloed kunnen hebben op voeding.

Deel deze tip op Facebook zodat iedereen die je kent ook deze simpele truc kan toepassen!

Ze verborg haar gezicht 7 jaar lang onder make-up – kijk nu hoe ze haar geheim op tv onthult

Genees voet pijn in minuten – met deze 5 effectieve oefeningen