in

Wat is beter: je handen wassen met warm of koud water, en waarom?

Grote kans dat je niet eerder zoveel tijd en aandacht besteedde aan het wassen van je handen. Je weet inmiddels dat het ritueel 20 seconden duurt en welke stappen je moet volgen. Maar moet je vervolgens je handen met warm óf koud water wassen?

Je handen wassen voor je boodschappen doet, als je thuiskomt, na het schoonmaken, als je de hond hebt geaaid… Je bent er even zoet mee.

Maar niet alleen hoe en hoe vaak je je handen wast maakt uit, je denkt misschien ook na over de temperatuur van het water. Het RIVM vertelt of de temperatuur belangrijk is.

Lees ook  ’Val van dakterras wordt man (24) in Amsterdam fataal’

Warm of koud water?
Of het water warm of koud is, maakt volgens het RIVM niet uit. De zeep die je gebruikt is het belangrijkst.

Zo gaat de voorkeur uit naar een vloeibare zeep, omdat aan een blok zeep vuil blijft plakken. Je handen worden hiermee echt schoon, in tegenstelling tot desinfecterende gels.

De gels zijn een goed alternatief als je geen water en zeep bij de handen hebt, maar in andere gevallen is het beter om voor stromend water en vloeibare zeep te gaan.

Lees ook  Laura (24) met 26 messteken om het leven gebracht door jaloerse ex

Een woordvoerder vertelt aan Rtl Nieuws waarom dat zo is. “Het virus vormt een een soort vetlaagje op je handen.

Door het gebruik van zeep gaat die laag kapot en valt het virus als het ware uit elkaar. Of je daarbij warm of koud water gebruikt, is niet belangrijk.”

Mama in tranen door briefje van buur met vraag of zoontje stil kan zijn tijdens lockdown.

Wandelend gezin doet lugubere vondst in de bossen bij Mill