in

Wat deze moeder is overkomen is echt de nachtmerrie van iedereen met kinderen… Afschuwelijk!

De 32-jarige Lizzie Allen uit Engeland beleeft een ware nachtmerrie, iedere moeder die dit leest zal rillingen van angst krijgen en de kinderen nog even iets dichter tegen zich aan drukken.

Een miskraam is iets dat veel vrouwen al een keer hebben meegemaakt, er wordt weinig over gesproken maar velen hebben dit verdriet al eens moeten verwerken. Een miskraam kan voelen als een groot verlies en het duurt even voordat je weer vertrouwen in je lichaam terugkrijgt. Lizzie kreeg hier ook mee te maken, maar bij haar bleef het niet bij één miskraam.

Haar lichaam stootte de ongeboren vrucht een ongelofelijke 16 keer af… Ze was dan ook zielsgelukkig toen ze zwanger werd en zwanger bleef. Negen maanden later beviel Lizzie van een gezonde dochter: Fleur-Rose. Maar als Fleur net haar eerste stapjes heeft gezet gebeurt er iets vreselijks.

Fleur-Rose werd 2,5 maand te vroeg geboren maar ze maakte het op dat moment goed. Lizzie was in de wolken met haar dochtertje toen het kleintje in april wakker werd met een klein beetje verhoging. Ze dacht dat het meisje een beetje last had van een verkoudheid en maakte zich niet veel zorgen. Ze gaf haar water en wat paracetamol voor kinderen. Maar het mocht niet baten, de baby kreeg last van een koortsstuip.

Lees ook  Meisje (11) overleden bij ongeval in Persingen

Ze werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht en na onderzoek bleek dat ze een hersenvliesontsteking had. Een team specialisten probeerden Fleur-Rose nog te redden maar het mocht niet meer baten. De dochter van Lizzie overleed in het ziekenhuis. Lizzie zet zich nu in om meer bewustzijn over hersenvliesontsteking bij jonge kinderen te creëren.

Hoe ontdekt je hersenvliesontsteking op tijd? 

Een hersenvliesontsteking treedt plots op en kan levensbedreigend zijn. Maar wat is het precies? En hoe loop je het eigenlijk op?

Zuigelingen met hersenvliesontsteking hebben vaak niet de bovengenoemde kenmerken. Zij hebben veel meer vage klachten, zoals geprikkeldheid, slecht drinken en een schommelende lichaamstemperatuur. Bij zuigelingen kan de fontanel bol staan. Onder normale omstandigheden ligt de fontanel als een baby rechtop wordt gehouden, wat dieper in een kuiltje op het hoofd. Door de hogere druk die er in het hoofdje is kan de fontanel naar buiten gaan staan. Het is een teken dat vaak wordt genoemd, maar het hoeft beslist niet altijd aanwezig te zijn, terwijl de baby toch een hersenvliesontsteking heeft. Je kan daar dus niet geheel op vertrouwen.

Lees ook  Een man zei ‘blijf’ tegen zijn hond. Maar hij kwam nooit meer terug…

Ook bij zuigelingen wordt de zogenoemde luierpijn gezien. Hieronder verstaat men dat als tijdens het verschonen de beentjes in de heup worden gebogen en in de knietjes gestrekt, dit voor het kind pijnlijk is.

Complicaties. Een laat in het beloop van de ziekte optredend kenmerk is het voorkomen van stuipen, oftewel epileptische aanvallen.

Complicaties bij een door een bacterie veroorzaakte meningitis zijn aantasting van de gehoorzenuw, met doofheid, die enkelzijdig of dubbelzijdig optreedt. Ook hebben kinderen na een hersenvliesontsteking meer kans op het ontwikkelen van leer- of gedragsproblemen. In het ergste geval treedt er hierdoor een achterstand in hun geestelijke ontwikkeling op.

Als pasgeborenen of zuigelingen een meningitis hebben doorgemaakt, moet er extra op worden gelet dat er bij hen geen waterhoofd of hydrocefalus optreedt.

Oorzaken
Verwekkers van hersenvliesontsteking kunnen virussen en bacteriën zijn. De vormen veroorzaakt door bacteriën zijn het meest gevreesd. Dat is ook de reden dat in het Rijksvaccinatie programma hiertegen wordt gevaccineerd. Momenteel vindt vaccinatie plaats tegen Haemofilus influenzae type B, Meningokok groep C en tegen diverse Pneumokokken stammen.

DIT gebeurt er met je lichaam als je elke nacht minder dan 8 uur slaapt…

DIT zijn de onverwachte voortekenen van een beroerte bij vrouwen! Bijna niemand weet dit!