in

Waarom iedereen eigenlijk altijd z’n poep zou moeten bewaren

Praten over ontlasting is niet heel erg populair, begrijpelijkerwijs. Als je net kinderen hebt doe je niet anders, maar praten over je eigen ‘kaka’ is normaal gesproken niet iets waar anderen op zitten te wachten.

Toch is het misschien tijd om eens wat vaker het woord ‘poep’ te laten vallen tijdens een gesprekje, zo blijkt uit een oproep van de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) in Leiden.

Poeptransplantaties
“Er is een chronisch tekort aan donorpoep”, zegt Liz Terveer van de NDFB tegen de NOS.

Poeptransplantaties zijn voor mensen met darmaandoeningen een wondermiddel, maar die poep moet natuurlijk ergens vandaan komen.

Liz gaat verder: “Er melden zich best wel wat mensen aan, maar het probleem is dat heel veel mensen simpelweg niet geschikt zijn. Je moet namelijk echt kerngezond zijn, wil jouw poep geschikt zijn om als medicijn gebruikt te worden. Daardoor vallen helaas veel mensen af.”

Lees ook  Zoon (15) van Femke Halsema blijkt zware crimineel - Halsema ontkent

Ouderen ‘geven’ guller
Om te kunnen doneren moet je tussen de 18 en 55 zijn en een gezond gewicht hebben. Schrijnend genoeg zijn de meeste mensen die willen doneren tussen de 60 en de 70.

Een andere belangrijke factor is snelheid. De poep moet binnen twee uur op het instituut in Leiden worden afgeleverd, om de goede bacteriën die zo belangrijk zijn niet ten prooi te laten vallen aan zuurstof.

Maar acht actieve donateurs
Zo kan het zijn dat de Nederlandse Donor Feces Bank momenteel maar acht actieve donateurs heeft! “Dat is heel weinig. Je ziet dat slechts 1,5 tot 3 procent van de mensen geschikt is. Maar ook geschikte donoren haken regelmatig om wat voor reden dan ook weer af. Ze vinden het mooi geweest, gaan op reis of hebben zelf even darmproblemen,” zo vertelt Liz Terveer aan de NOS.

Lees ook  Dit is geweldig! Als je dit ’s nachts op je voetzolen plakt, ontgift je lichaam zich automatisch.

Ze hoopt dan ook dat vooral jonge, gezonde mensen die hun behoefte snel kunnen afleveren bereid zullen zijn zich aan te melden.

Wist jij dat hier zo’n behoefte aan was? Of dat het überhaupt kon? Deel het in de opmerkingen.

Vergeet niet dit artikel leuk te vinden en te delen met je vrienden. Misschien zit er wel iemand tussen die een ander mens een beter leven kan geven!

Kwijl je als je slaapt? Dan zou je dit moeten lezen

63-jarige wordt gevierd als “s werelds mooiste grootmoeder” – maar kijk nu wanneer ze zich omdraait