in

Vrouw kampeert in voortuin aanstaande ex: ’Ik wil een statement maken’

De 51-jarige Linda Holtman kampeert sinds eerste kerstdag in de tuin van haar aanstaande ex. „Ik wil een statement maken.”

De rechter besliste maandagmiddag echter dat ze dinsdag voor 12:00 haar kampeerplek opgebroken moet hebben.

Linda en haar ex Frans waren 27 jaar getrouwd, maar in januari 2018 ging de stekker uit hun huwelijk. Ze dacht dat de scheiding harmonieus zou verlopen, maar daar kwam in haar ogen niets van terecht.

„De bankpas van onze en/of-rekening werd geblokkeerd, de sloten op de deuren werden veranderd, ik kon niet meer bij onze administratie komen en ik had alleen nog een eigen privé-rekening van jaren geleden waar nog 30 eurocent op stond”, zo vertelt ze aan de Leeuwarder Courant.

Het huis in Lippenhuizen, waar haar ex woont en waar ze nu dus in de tuin kampeert, staat al meer dan een jaar te koop voor bijna een miljoen euro. Zelf woonde Linda in een caravan, in chaletjes en op een zolderkamertje.

„Ik wil persoonlijk met mijn man tot een overeenkomst komen. En ik wil laten zien dat er dus geen opvang is voor mensen zoals ik. In de vakantieparken waar ik de afgelopen jaren woonde, ben ik zoveel schrijnende gevallen tegengekomen.

Allemaal mensen die net als ik in scheiding liggen. Soms wonen ze er zelfs met kinderen. Eigenlijk vind ik dat zelfs nog veel schrijnender.”

Koud winterweer
Met temperaturen die in de nacht rond het vriespunt schommelen, is haar verblijf in het tentje niet echt comfortabel te noemen. Buren leven met haar mee.

„Ik krijg van allerlei mensen spullen aangeboden; soep, koffie, koekjes, kerstbrood en zelfs een kacheltje.” Ook heeft ze een kampvuur gemaakt.

In het Friese dorp kijkt men op van de tentenactie. „Dat je dit dan ziet”, reageert een buurvrouw verbouwereerd tegen onze verslaggever.

Lees ook  Met deze Japanse bespaartruc bespaar je maandelijks een hoop geld!

„We wisten dat er wat loos was nog, maar dit… Dat is apart. Zij woonde voor zover wij wisten al een tijdje op Texel. Ze heeft de sleutels van een kantoor in de buurt. Daar kan ze naar het toilet.”

’Zij is twintig jaar jonger’
Een dorpeling vertelt na enig aandringen: „Wat er gebeurd is? Ach, je weet het nooit. Zij is wel twintig jaar jonger.

Ze woonden hier alweer een jaar of vijftien samen. Zij werkte hier met pony’s. Daar kwamen kinderen uit de buurt op af.”

Partij kiest het dorp liever niet. „Het huis met de loods staat te koop. Wie weet lost de verkoop het op voor ze.”

Haar ex-man is allesbehalve blij met de actie van Linda en heeft een advocaat op haar afgestuurd die eiste dat ze op tweede kerstdag om 12.00 uur de tuin moest hebben verlaten. „Maar het is nog steeds mijn eigen grond hè?”

Kort geding
Linda weigerde en maandag diende in Zutphen een kort geding. De man eiste daarin dat ze vertrekt en dat ze geen berichten meer over hem plaatst op sociale media of anders een boete van 500 euro per keer moet betalen.

De rechter gaf hem gelijk dat Linda moet vertrekken uit de tuin en zich niet meer mag manifesteren in de straat van haar ex.

Dinsdag voor 12:00 moet ze van de rechter haar kampeerplaats hebben opgebroken. Ook mag ze geen berichten over de kwestie meer op Facebook plaatsen, aldus de rechter.

Op haar beurt meent Linda dat ze in feite nog steeds op eigen grond de tent met vuurtje tegen de kou opsloeg.

Toch gaat ze gehoor geven aan de uitspraak van de rechter. „Ik blijf denk ik nog een nacht en haal dan mijn spullen weg. Dat kan tot dinsdag 12.00 uur.”

Lees ook  Als dit geen goed nieuws is: Voor het slapen rode wijn drinken zorgt voor gewichtsverlies

’Doorlopend lastiggevallen’
Een woordvoerder van haar ex laat weten: „Frans wil niets liever dan de scheiding afronden. Maar niet meer face to face. Hij kiest voor de geëigende weg, en die gaat via de rechter.

Hij wordt doorlopend lastiggevallen met onvriendelijke appjes en mailtjes en ook fysieke bezoeken waarbij mevrouw met deuren slaat en schreeuwt. Hij voelt zich gestalkt en op onderdelen bedreigd.”

Volgens de woordvoerder duurt de scheiding al bijna een jaar omdat de zaak de hele tijd door de rechtbank uitgesteld wordt.

„Iedere twee weken komt er een mailtje waarin de zaak vooruit wordt geschoven. Je kunt er de klok bijna op gelijk stellen.

En er wordt ook niet om extra informatie gevraagd, alle stukken liggen er. Al met al heel treurig.” De man zou zijn ex „royale voorstellen” hebben gedaan, maar daar zou ze niet op in zijn gegaan.

’Hij heeft mijn geld’
Linda zag voorafgaand aan het kort geding de uitkomst daarvan nog positief tegemoet, zo vertelde ze aan Omrop Fryslân.

„Ze kunnen me wel veroordelen voor van alles en nog wat, maar ik kan het toch niet betalen. Hij heeft mijn geld. Dat kort geding is een beetje een toneelstukje, ik kan er niet zoveel mee.”

Op de vraag waarom ze de zaak zo in de openbaarheid voert, schrijft ze zelf op Facebook: „Hopelijk inspireer ik anderen in zo n zelfde situatie om het vooral niet op te geven maar te gaan voor gerechtigheid.”

Ze hoopt dan ook dat zij en Frans er alsnog samen uit zullen komen. „Ieder z’n deel en dan kun je weer verder met je leven.”

De rechtbank moet zich over de finale boedelscheiding en alimentatie nog uitspreken, wat de betrokkenen betreft dus zo snel mogelijk. Linda: „Het gaat om veel geld… Het gaat sowieso nog jaren duren.”

Volgers Connie Witteman ondersteboven van bikinikiekje op Instagram

Neergestoken Roan uit Drachten werd 16 op sterfbed