in

Vrouw besmet met Covid-19 filmt zichzelf voordat ze sterft: “Nooit gedacht dat ik moest vechten om te ademen.”

Van deze getuigenis kreeg ik een gebroken hart. Sara was een moeder, relatief jong op haar 43e, die ziek werd met COVID-19.

Na een kort gevecht realiseerde ze zich dat ze moeite had om te ademen en dat de strijd die ze in het ziekenhuis voerde voor haar leven was.

Met dat in het achterhoofd besloot ze een belangrijke boodschap aan iedereen te sturen. Nu is ze er niet meer.

Sara Montoya nam een video op vanuit haar bed in het El Paso Ziekenhuis, Texas, en plaatste deze op Facebook.

In het filmpje zien we een zeer zieke Sara, met buisjes om haar te helpen ademen, die een zichtbare inspanning doet om alleen maar te kunnen spreken.

Ze legt uit wat COVID-19 met haar heeft gedaan, en hoe we als collectief de eenvoudige en vitale dingen in het leven niet echt waarderen … zoals de ademhaling.

“Ik heb nooit in mijn leven gedacht dat ik zou vechten voor mijn adem. Iets wat we elke dag als we wakker worden als vanzelfsprekend beschouwen”, zei Sara.

Lees ook  Boze schoolbrief na stiekem airfryen in de klas gaat viral: ‘We kunnen hier niet om lachen’

“Breng je familie alsjeblieft niet in gevaar.” Sara, bijna in tranen, gaat verder: “Breng jullie families alsjeblieft niet in gevaar.

Ik deed het beste wat ik dacht dat ik kon. Het is het niet waard. Doe je maskers op. Ga niet naar buiten als het niet hoeft. (…) Iedereen denkt dat het een grap is, het is geen grap.”

Sara benadrukte dat ze hard had gevochten voor het leven dat ze had, en dat ze weigerde op te geven.

De mama van twee ging verder met te zeggen hoeveel ze haar familie mist en bedankte degenen die haar hielpen, waaronder het personeel van het ziekenhuis.

“Ik loop dit ziekenhuis uit. Ik weet niet wanneer, maar ik zal”. Helaas heeft ze dat nooit gedaan.

Sara stierf een paar weken later. Ze plaatste haar video, 6 juli, en liet een verwoeste man, twee dochters en twee kleinkinderen achter.

“Voordat ik aan de beademingsapparatuur werd gezet sprak ik met mijn moeder. Ik begon meteen te breken en te huilen…

“No llores mi niña” (niet huilen mijn baby) waren de laatste woorden die ik van mijn moeder hoorde”, zei Jazmín tegen TODAY.

Lees ook  7 signalen dat je partner niet verliefd is en alleen maar voor je wil settelen

Haar dochter Jazmín vertelde SD Noticias dat ze zich gebroken voelde toen ze de video van haar moeder bekeek.

Nu wil ze de belangrijke getuigenis van haar moeder verspreiden. “Haar video is meer dan 5 miljoen keer bekeken en ik ben blij dat mensen zich realiseren dat dit virus echt is.

(…) Ik dacht echt dat ze thuis zou komen met een zuurstofmachine. Mijn familie had haar nog steeds nodig. Ik wil gewoon dat onze gemeenschap het virus serieus neemt”, vertelt Jazmín aan TODAY.

Haar familie hoopt dat Sara’s dood het belang van het respecteren van de normen en het houden van sociale afstand tot anderen waar mogelijk om te voorkomen dat meer mensen ziek worden, naar huis zal drijven.

In Nederland alleen al zijn er meer dan 100.000 gevallen van het coronavirus en meer dan 6000 sterfgevallen tot nu toe. Deze aantallen moeten gewoon serieus genomen worden.

De video heeft meer dan 6 miljoen views.

Man in shock nadat hij een ‘alien-achtige’ lintworm van 5 meter uit zijn achterste trekt

7 signalen dat je partner niet verliefd is en alleen maar voor je wil settelen