in

Vrees dat varkens moeten worden geruimd na actie in Boxtel: ‘Dit mag nooit meer gebeuren’

Volstrekt onacceptabel en afkeurenswaardig. Zo betitelt Wim Bens, voorzitter van Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) de bezettingsactie van een varkensbedijf in Boxtel.

,,Dit kan niet, dit willen we niet en dit mag nooit meer gebeuren”, aldus de topman van de boerenorganisatie. Bens maakt zich grote zorgen over het welzijn van de dieren. ,,Dit veroorzaakt veel onrust onder de dieren en de boeren, maar nog veel erger is het gevaar op mogelijke ziektes.”

Bens wijst er op dat in grote delen van Europa de Afrikaanse varkenspest heerst en dat de actievoerders de ziekte zomaar kunnen verspreiden. ,,Varkensboeren doen alles om besmettingen buiten de deur houden met schone laarzen, kleding en door middel van sluizen en dan komen er in een keer mensen binnen uit ‘ik weet niet waar‘. Dit is zeer onverantwoord. We maken ons grote zorgen.”

Wellicht geruimd
De boerenvoorman heeft al geluiden opgevangen dat er uit voorzorg wellicht geruimd zou moeten worden. Bens: ,,En dat zou wel een heel erg trieste balans zijn van deze actie.”

Lees ook  De ouders zijn geschokt omdat hun zoon steeds verder groeit. Als hij 15 jaar oud is, trekken ze aan de noodrem.

Namens de ZLTO overlegt Bens vandaag met LTO Nederland, POV (branchevereniging van varkensboeren) over hoe dergelijke acties in de toekomst voorkomen kunnen worden. ,,Want dit kan echt niet. Wij willen met iedereen overal over praten. Dit kan gewoon niet.”

Overleg op hoog niveau
De Producenten Organisatie Varkenshouder (POV) wil nog vandaag op hoog niveau overleg over de bezettingsactie van dierenactivisten op een varkensbedrijf in Boxtel. De organisatie is laaiend over de actie. Eric Stiphout uit Sambeek, vice-voorzitter vindt het onacceptabel dat zo’n honderd mensen zomaar een boerenbedrijf bezetten, de dieren in gevaar brengen en de bedrijfsvoering verstoren. En daar tien uur kunnen blijven. ,,Op welk punt zijn we dan in Nederland beland. Dit is toch volstrekt onacceptabel?”

‘De emoties lopen bij varkensboe­ren in het hele land hoog op’.

De POV liet afgelopen weekend nog weten te vrezen dat dierenactivisten na een internationaal congres, afgelopen weekend in Amsterdam, acties zouden voeren bij boerenbedrijven.

Lees ook  Experts verbluft: drieling corona-positief, ouders niet

,,En zie wat er nu gebeurd is. Ze breken zomaar een bedrijf open. Bij onze achterban is met verbazing, verdriet en enorme boosheid gereageerd op deze onverantwoorde actie. Temeer omdat wij al geluiden hadden gekregen – en daar ook voor gewaarschuwd hebben – dat dit er aan zat te komen. Als bestuur waren we gisteravond in Boxtel en zijn we nauw betrokken geweest bij de gang van zaken.”

Achterban rustig houden
Volgens Stiphout is de POV er in geslaagd om haar achterban ‘rustig te houden’. ,,De emoties lopen bij varkensboeren in het hele land hoog op. Dat is ook niet zo vreemd, want jouw bedrijf kan het volgende zijn. Maar we zijn erin geslaagd om de gemoederen redelijk te kalmeren.”

In Den Haag is ontstemd gereageerd op de actie. Regeringspartijen CDA en VVD willen dat minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vanmiddag nog tekst en uitleg komt geven in de Kamer. Ook GroenLinks en Partij voor de Dieren vinden de actie onacceptabel.

Crimineel Taghi: Peter R. De Vries liegt dat hij barst!

Hamilton bedankt doodzieke Harry (5) met F1-bolide en beker Grand Prix Spanje