in

Als Nederland nu ook niet luistert dan is de volgende stap volledige lockdown

De Nederlandse regering verbiedt alle bijeenkomsten tot 1 juni, en dat zonder ondergrens van honderd personen.

Dat heeft minister van Justitie Ferd Grapperhaus aangekondigd na het crisisberaad van enkele ministers over de aanpak van het coronavirus.

Aanvankelijk waren alle bijeenkomsten tot 6 april verboden. Kapsalons en nagelstylisten wordt gevraagd hun deuren te sluiten, in principe tot 6 april.

De regering koos om de maatregelen in te stellen tot 1 juni, omdat dit duidelijkheid verschaft. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften gelden wel enkele uitzonderingen.

Burgemeesters kunnen ook specifieke locaties sluiten waar te veel mensen samenkomen, en er kunnen boetes tot 400 euro opgelegd worden aan mensen die zich niet houden aan de maatregelen en aanwijzingen.

Het kan bijvoorbeeld gaan om mensen die met zijn drieën buiten lopen en geen anderhalve meter afstand houden.

Ook kunnen stranden, parken en campings gesloten worden als dat noodzakelijk blijkt voor de volksgezondheid.

Winkels kunnen ook verplicht worden een “scherp deurbeleid te voeren” om ervoor te zorgen dat klanten binnen genoeg afstand van elkaar houden.

Lees ook  Wijkagent vindt 530 xtc-pillen in puzzeldoos van zijn schoonmoeder

“Winkels die zich er niet aan houden, kunnen door de burgemeester gesloten worden”, aldus Grapperhaus.

Een volgende stap in de strijd tegen corona is een volledige lockdown, maar vooralsnog is dat niet aan de orde. Dat zei premier Mark Rutte.

In het crisisberaad werden aanvullende en strengere maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Als dit niet werkt, is het hele land op slot gooien de volgende stap, zei Rutte. “Ik hoop dat dat niet nodig is.”

Het zijn geen leuke maatregelen die het kabinet moet nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, dat gaf minister Ferd Grapperhaus toe. “Maar als we hier doorheen zijn met z’n allen, kunnen we een heleboel feestjes geven”, zei hij.

De minister zei dat “de sleutel tot succes in ons eigen gedrag ligt”. Grapperhaus hekelde het gedrag van een aantal mensen afgelopen weekeinde die toch massaal bij elkaar kwamen, bijvoorbeeld op stranden of bij bouwmarkten. “Dat is slordig, laconiek en daarom asociaal. Het kost levens, onnodig. Gebruik je verstand.”

Lees ook  Na*kte man jaagt voorbijgangers stuipen op het lijf in Apeldoorn

Via die noodverordening krijgen burgemeesters de mogelijkheid sneller op te treden. Als mensen met zijn drieën buiten lopen en geen anderhalve meter afstand houden, kan hierop worden gehandhaafd.

Burgemeesters kunnen ervoor kiezen “forse boetes”, tot 400 euro, uit te delen aan mensen die zich niet aan de maatregelen houden.

Kappers in Nederland wél dicht
Kapsalons en nagelstylisten wordt gevraagd hun deuren te sluiten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het kabinet wil dat salons in principe tot 6 april dichtgaan.

Het besluit is gebaseerd op adviezen van het RIVM-team dat zich bezighoudt met de bestrijding van infectieziekten. Dat advies geldt voor zogenoemde contactberoepen die zich met uiterlijke verzorging bezighouden.

Ook fysiotherapeuten moeten patiënten zoveel mogelijk helpen via beeldbellen. Alleen als het echt niet anders kan en het door de dokter wordt geadviseerd mogen ze fysiek behandelen.

Er was “veel verwarring” over mensen die nauw contact hebben met anderen voor hun werk. Het kabinet vond het belangrijk ook voor deze beroepen maatregelen te treffen.

Hartverscheurende foto laat zien hoe vrouw groot nieuws bekend maakt aan haar opa in verzorgingstehuis

16-jarige Bredase coronapatiënt weer wakker: “Ik wil jullie allemaal bedanken.