in

Vliegtuig Sala: berging lichaam voltooid

Een onderzoeksteam van de Britse organisatie voor vliegtuigongelukken (AAIB) heeft een lichaam geborgen uit het vliegtuigje waarin de Argentijnse voetballer Emiliano Sala zat. De bergingsactie kostte door de sterke stroming veel tijd.

Het is nog niet duidelijk of het om de 28-jarige Sala of om de 59-jarige piloot David Ibbotson gaat. De families van de twee werden de hele tijd op de hoogte gehouden van de vorderingen. Het lichaam is op een ‘zo waardig mogelijke manier’ uit het wrak gehaald, meldde het reddingsteam.

Het geborgen lichaam wordt vervoerd naar het Isle of Portland en daar zal de lijkschouwer het verder onderzoeken. Pogingen om het toestel vanaf de zeebodem naar boven te tillen, zijn mislukt vanwege het slechte weer.

Cardiff City
Sala en Ibbotson zaten maandag 21 januari met z’n tweeën in het vliegtuig dat van Frankrijk naar Engeland zou vliegen. Sala was onderweg naar zijn nieuwe voetbalclub Cardiff City die hem voor 20 miljoen had overgenomen van FC Nantes. In een angstig geluidsfragment dat de voetballer via Whatsapp naar zijn vrienden stuurde, meldt Sala dat het lijkt alsof het vliegtuigje uit elkaar valt. Zijn laatste zin: ‘Papa, ik ben bang!’ Het vliegtuig verdween die avond van de radar boven Het Kanaal.

LEES OOK!
Konijn in brand gestoken in Apeldoorn: politie woedend

Het onderzoeksteam kan door de forse stroming alleen een op afstand bestuurbaar voertuig inzetten gedurende korte periodes. ,,Het betekent dat het allemaal wat langzaam gaat”, aldus de AAIB. „Onafhankelijk van de uitkomst zullen we pas weer een verklaring uitgeven als we de familie op de hoogte hebben gebracht.”

Onderwaterrobot
Het wrak van de Piper werd begin deze week gelokaliseerd tijdens een zoekactie door het Britse Blue Water Recoveries, een bedrijf gespecialiseerd in het zoeken naar scheepswrakken, en de Britse Luchtvaartinspectie. Het toestel ligt op een diepte van zo’n 63 meter in Het Kanaal, naar verluidt zo’n 40 kilometer uit de kust van Guernsey. Het toestel werd geïdentificeerd met behulp van een onderwaterrobot voorzien van verlichting en camera’s. Die legden het registratienummer van de Piper Malibu vast.

LEES OOK!
Bingedrinkende moeder doodt haar twee maanden oude baby tijdens borstvoeding.

Onderzoeksleider is David Mearns. Deze scheepswrakjager voelde zich genoodzaakt te helpen zoeken naar het verdwenen vliegtuig na het zien van een emotionele oproep van Sala’s zus Romina. Die smeekte reddingswerkers op 25 januari in tranen tijdens een persconferentie in Cardiff om door te gaan met zoeken naar haar broer. Dit nadat de havenmeester van het eiland Guernsey had beslist de zoekactie te staken.

Hulp nodig
,,Ik leefde erg met Sala’s zus mee, wilde haar helpen. Ik voelde gewoon dat dat meisje hulp nodig had en bood daarom mijn diensten aan. Ik ben toevallig iemand met ervaring in het zoeken naar wrakken en ik zou het vermiste toestel kunnen vinden,” zei Mearns.

,,Ik ben bovendien een voetbalfan. Cardiff is weliswaar niet mijn club maar ik volg de Premier League. Emiliano Sala was een man in de bloei van zijn leven. Het is zó ontzettend verdrietig.”

Aan drank en pillen verslaafde Essia joeg tien mensen de dood in: ‘niemand greep in’

Politie heeft geen idee van herkomst romp in koffer