in

Vermiste Hannie (84) gevonden op 300 meter van haar woning

Leden van WhatsAppgroep Kootwijkerbroek verrichtten maandag een heldendaad door de vermiste 84-jarige Hannie uit Nijkerk op te sporen. De familie is dolblij en intens dankbaar dat ze is gevonden. ,,Geweldig dat oma weer terug is!’’

Wát een zoektocht was het: tientallen agenten, brandweerlieden en vrijwilligers van het Rode Kruis struinden maandagavond door de weilanden. Daarboven cirkelden twee helikopters in de lucht om de vermiste Hannie te spotten. Maar het was uiteindelijk het de drone met een warmtecamera van WhatsAppgroep Kootwijkerbroek die vlak voor het invallen van de duisternis het verschil maakte.

Michel van Meerveld hielp maandag mee met het opsporen van zijn vermiste oma, die bij hem en andere familieleden op het erf woont. Het waren uren tussen hoop en vrees: ,,We maakten ons grote zorgen. Oma is de laatste tijd wel vaker verward. Je wilt natuurlijk niet dat haar iets overkomt.’’

De 84-jarige Hannie raakte maandag aan het begin van de middag vermist. Familieleden zochten haar overal in de omgeving van haar woning aan de Slichtenhorsterweg in het buitengebied van Nijkerk. Maar ze konden haar nergens vinden. De politie nam de vermissing bloedserieus. Rond 18.00 uur werd op Burgernet opgeroepen uit te kijken naar Hannie.

Groot zoekgebied
De brandweer en bezorgde buurtbewoners hielpen mee met zoeken. ,,Het was moeilijk. Hannie was op verschillende plekken gezien, waaronder in buurtschap Appel. Het zoekgebied was groot, met veel weilanden, akkers en bosjes. Ze kon overal zijn’’, zegt brandweerwoordvoerder Allard Schimmel, die erbij was.

Massale steun voor dementerende vrouw (74) die op straat dreigt te belanden vanwege criminele zoon

De zoekactie naar Hannie werd in de loop van de avond verder uitgebreid met hulp van ruim zeventig leden van het Veteranen Search Team, een organisatie die vaker helpt bij het opsporen van vermiste personen. Vrijwilligers van het Rode Kruis uit Nijkerk en Ede en leden van de WhatsAppgroep Kootwijkerbroek zochten ook mee.

Drone met warmtelamp
Ondanks de massale zoekactie naar de 84-jarige Nijkerkse, waarbij zelfs twee helikopters betrokken waren, lukte het niet haar te vinden. Rond 21.30 uur rondde de politie de Burgernetactie af. ,,De vermiste dame is helaas nog niet aangetroffen. Wij blijven doorzoeken’’, aldus een agent.

Je moet er niet aan denken dat deze 84-jarige vrouw de hele nacht in het tarweveld had gelegen.
Allard Schimmel, Brandweerwoordvoerder

Na nog een zenuwslopend uur was het eindelijk raak. Leden van de WhatsAppgroep Kootwijkerbroek troffen met hulp van een drone met een warmtecamera Hannie aan in een tarweveld… zo’n 300 meter van haar woning. Ze hadden de drone nog maar even daarvoor opgelaten, maar hadden al snel beet. ,,Opluchting alom natuurlijk. Alle zoekers waren ontzettend blij’’, zegt Schimmel.

Onderkoeld
De vermissing had veel erger kunnen aflopen als politie, brandweer en vrijwilligers niet daadkrachtig hadden ingegrepen, zegt Schimmel. ,,Je moet er niet aan denken dat deze 84-jarige vrouw de hele nacht in het tarweveld had gelegen. Dat kun je enkel door een wonder overleven, want het is ’s nachts nog erg koud buiten. Door goed samen te werken met iedereen hebben we deze vrouw gevonden.’’

Ver krachter van 80-jarige vrouw uit Spijkenisse wederom verdacht van zedendelict

Geweldig hoe alle hulpverle­ners, buren en vrijwilli­gers ons hebben geholpen met zoeken.
Michel van Meerveld, Kleinzoon van de vermiste vrouw

Hannie bleek nu fysiek weinig over te hebben gehouden aan haar urenlange vermissing. ,,Ze had alleen onderkoelingsverschijnselen en was een beetje in de war. De ambulance heeft haar meegenomen naar het ziekenhuis om haar na te laten kijken. Vannacht is ze weer veilig thuisgekomen’’, zegt Van Meerveld.

Bedanken
De Nijkerker wil namens de familie de tientallen (vrijwillige) hulpverleners bedanken voor hun hulp. Dank gaat in het bijzonder uit naar de leden van de WhatsAppgroep Kootwijkerbroek die Hannie maandagavond terugvonden. ,,Geweldig hoe alle hulpverleners, buren en vrijwilligers ons hebben geholpen met zoeken. Echt super! Ik ga nog iets bedenken om de leden van de WhatsAppgroep extra te bedanken.’’

De WhatsAppgroep Kootwijkerbroek, die bestaat uit zo’n vijftig boeren en ondernemers, was de afgelopen jaren vaker betrokken bij het opsporen van vermiste personen. Ook hielpen ze diverse keren mee bij het staande houden van inbrekers. Ze willen in de media niet reageren op hun actie van maandagavond. ,,We doen het voor die mensen. Niet voor de aandacht”, zegt een woordvoerder.

Dit moet je doen als je oog in oog met een wolf komt

‘Opeens was mijn topfitte vader overleden, en ben ik nu wees’