in

Verbranden is levensgevaarlijk! Met deze tips verband jij nooit meer!

We komen weer steeds dichterbij de zomerperiode en het wordt warmer en warmer. We trekken massaal onze korte broek en shirt weer uit de kast om is lekker bruin te worden. Maar….. Smeer jij je wel goed in? Verbranden is zeker niet zo onschuldig dan je denkt.

Wanneer we verbrand zijn is dit een teken dat we teveel UV-straling op ons lichaam hebben gekregen. Niet iedereen verbrand even snel. Sommige mensen kunnen heel goed tegen de zon omdat ze vaak buiten komen en al vaak in de zon hebben gelegen, ze hebben een beschermingslaag opgebouwd.

Andere mensen zitten overdag binnen op kantoor en zitten dus minder vaak in de zon, deze mensen kunnen dus niet zoveel UV-straling hebben dan iemand die regelmatig in de zon zit/ligt.

Wat zijn nou eigenlijk de gevolgen van verbranden door de zon? Je kunt deze gevolgen simpel verdelen in korte termijn gevolgen en lange termijn gevolgen.

Korte termijn gevolgen

Roodheid
Wanneer alleen de bovenste laag van de huid verbrand is het resultaat een gevoelige rode huid die pijnlijk kan aanvoelen. Deze gevolgen zie je meestal binnen een paar uur.

Lees ook  Helene is dolgelukkig met haar twee kale Jannen - Elke dag is het wel raak!

Vervellen
Wanneer we gaan vervellen is dit een teken dat het lichaam van de dode huidcellen af moet. Deze cellen kunnen eventueel kankerverwekkend zijn dus die moeten er zo snel mogelijk vanaf.

Blaren
Wanneer je last hebt van een erge verbranding kunnen er enkele grote vochtblaren ontstaan. Op het moment dat je deze blaren hebt heb je last van tweedegraads brandwonden. Het is heel belangrijk dat je deze blaren heel laat. Deze blaren genezen vanzelf.

Ziek
Wanneer iemand last heeft van verbranding kan hij of zij ook erg last krijgen van koorts,

rillingen en/of misselijkheid.
Wij raden je aan om bij de laatste twee gevolgen direct medische hulp in te schakelen.

Lange termijn gevolgen

Huidkanker
Er zijn veel vormen van huidkanker en van voorlopers van huidkanker die ertoe kunnen leiden dat je daadwerkelijk huidkanker krijgt. Wanneer je jezelf teveel blootstelt aan de zon wordt dit gezien als de grootste oorzaak ervan. Bij ernstige vormen van huidkanker kan ontdekking in een vroeg stadium ontzettend belangrijk zijn en levensreddend.

Huidveroudering
UV-straling kan ervoor zorgen dat je huid 80% sneller verouderd. Veel blootstelling aan de zon zorgt voor afbraak van elastine in de huid, dit zorgt voor meer rimpelvorming.

Lees ook  Moeder deelt geniale truc om snel zand van je voeten te vegen.

Ouderdomsvlekken
UV-straling is een belangrijke vorm voor het ontstaan van ouderdomsvlekken. Vooral op de handen en in het gezicht.

Wat moet je doen als je verbrand bent?
Wat je precies moet doen ligt aan de mate van de verbranding. Wanneer je een eerste- of tweedegraads verbranding bent opgelopen is goed koelen het beste, daarna een beetje aftersun smeren en het moet vanzelf genezen.

verbranden
Maar wanneer je last hebt van derde- of vierdegraads brandwonen zullen er andere maatregelen moeten worden getroffen.

Bijvoorbeeld:
Het verbrande lichaamsdeel langdurig (10-15 minuten) onder lauwwarm stromend water. Wanneer grotere delen van je lichaam zijn verbrand neem dan een lauwwarme douche. Veel drinken. Wel 2 tot 3 liter per dag. Naar je huisarts of een EHBO-post gaan voor medische zorg.

Wanneer de huisarts inschakelen?

Last van koorts, misselijkheid en moet overgeven. Na de verbranding een opgezwollen huid. Bij het ontstaan van blaren. Wanneer de huid zich na 2 weken nog niet hersteld heeft.

Deel dit met je familie en vrienden.

Wie keek er ook altijd naar Big Brother? Zo gaat het 19 jaar later met eerste winnaar Bart!

Deze mensen beleven hun jeugd foto’s voor de tweede keer! Bekijk hier 15 hilarische foto’s!