in

Veenendaalse speeltuin wordt geterroriseerd door groep kinderen: ‘Als we niet betalen, slaan ze ons in elkaar’

Onder jonge ouders in Veenendaal is grote onrust ontstaan over een groep kinderen die enkele speeltuintjes en trapveldjes in de wijk opeisen.

Volgens de ouders bedreigen, treiteren en slaan zij hun jonge kinderen. Ook wordt er met zwaar vuurwerk gegooid. In buurtapps lopen de spanningen op en kondigen vaders aan zelf in te grijpen.

Slaan, schoppen, fietsen stelen, zwaar vuurwerk afsteken, rotzooi trappen, spugen, schelden, telefoons en laptops opeisen.

Het gebeurt volgens de ouders allemaal in speeltuintjes en op trapveldjes in een Veenendaalse wijk aan de oostkant van de stad, door een groep jongens van 12, 13 tot 15 jaar. De ouders zijn boos, maar ook verontrust. Ze willen dat de wijkagent ingrijpt.

Noodknop
´´Als hij die knop indrukt krijgen wij een sms-berichtje dat er iets aan de hand is. Hij is al een keer geschopt en geslagen´´
– Bezorgde moeder, Speeltuin Veenendaal

,,Mijn zoon neemt een omweg om naar het trapveldje te gaan”, vertelt een moeder die anoniem wil blijven, omdat ze bang is voor nog meer treiterijen.

,,Mijn zoon is 12 en die is ook te grazen genomen door die groep. Hij ontloopt ze. Hij mag alleen onder strikte voorwaarden naar buiten.

Zijn telefoon moet opgeladen zijn, zijn gps-locatie moet ingesteld zijn en heeft hij een noodknop op zijn telefoon.

Als hij die knop indrukt, krijgen wij een sms-berichtje dat er iets aan de hand is. Hij is al een keer geschopt en geslagen. Als ik dat hoor, word ik heel boos. Ze moeten van mijn kinderen afblijven.”

Zijn fiets is gevonden, maar waar is de vermiste Bert Burger uit Arnhem?

Het is één van de ouders die heeft gereageerd in de buurtapp. Ook andere ouders spreken van bedreigingen, maar willen verder niet reageren.

,,De oudere jongens stoken de anderen op om iemand te slaan of te schoppen. Op buurtapp Nextdoor lezen we veel dezelfde verhalen. Het is er gewoon niet veilig. Dat gaat wel heel erg ver.”

Fout
”Ik heb ze er al een keer over aangespro­ken, maar ze ontkenden alles”
– Bezorgde moeder, Speeltuin Veenendaal

Ze heeft contact gehad met de politie, maar verwacht er weinig van. ,,Ik heb de politie gebeld en verteld dat ouders in alle staten zijn. Grote broers rijden rond om hun broertjes te beschermen.

De politieagent zei dat zijn tijd beperkt is. Maar ik denk dat ze de ernst van de situatie niet inzien. Als het weer gebeurt en als ik er bij ben, moest ik maar bellen.

Dan kunnen ze kijken of er eventueel een team ter plaatse kan komen. Ja, dan zijn die jongens natuurlijk allang gevlogen. Ze zijn ook niet gek.

Ik ben bang dat het een keer helemaal fout gaat. Dat het uit de helemaal uit de hand loopt. Zeker als vaders zich ermee gaan bemoeien.”

Actrice Tanja Jess laat zien hoe ze aan haar strakke lichaam komt

De moeder weet waar één van de raddraaiers woont. Ze stond al een keer voor de deur van de jongen.

,,Ik heb ze er al een keer over aangesproken, maar ze ontkenden alles. Eén jongen bood later zijn excuses aan. Maar dit moet stoppen.”

Tientje
Twee boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) die door de wijk fietsen, kennen de geluiden. Ze rijden daarom vaker langs het veldje.

,,Als die jongens ons zien, schieten ze alle kanten op. Dat maakt het erg moeilijk.” Een jongen die regelmatig wordt lastiggevallen, vertelt zijn verhaal.

,,We moeten een tientje betalen. Als we dat niet doen, slaan ze ons in elkaar. Ook steken ze zwaar vuurwerk af. Het zijn jongens die even verderop wonen. Dit is gewoon niet leuk meer.”

De wijkagent zegt dat er anderhalve maand geleden sprake was van een probleem, aldus een woordvoerder van de politie.

,,Er is toen extra vaak gesurveilleerd, maar er zijn bij ons geen meldingen geweest dat het nu nog speelt. Als dit nu nog gebeurt, weet de wijkagent van niets.

We waren in de veronderstelling dat het nu goed ging. We surveilleren wel extra, want dit is iets wat je niet zo maar loslaat. Maar als er toch problemen zijn, vragen we de bewoners ons te mailen.”

Ouders vinden ontvoerde zoon (2) na 32 jaar terug: “Dit is het beste cadeau ooit”

Buurt geschokt: kluizenaar Adrie (67) lag mogelijk al weken dood in huis in Utrecht en niemand wist ‘t