in

Vanaf middel verlamde vrouw wil er kost wat kost uitzien als een levensechte Barbie.

De 26-jarige Jasmin Britney is een buitengewone, jonge vrouw. Sinds een zwaar ongeluk is de Finse bijna volledig verlamd en aan een rolstoel gekluisterd – een zware beproeving, maar een bijzonder “ritueel” geeft Jasmin kracht en helpt haar om haar beperking draaglijk te maken.

Dagelijks trekt Jasmin tot 4 uur uit om er net zo uit te zien als haar idolen. Barbie, Britney Spears, Assepoester en prinses Jasmin zijn de voorbeelden voor haar look, die ze tot in de kleinste details nabootst – een tijdrovende en kostelijke procedure, die haar in de laatste jaren al €13.000 gekost heeft. Maar voor Jasmin is deze hobby net zo belangrijk als de lucht die ze inademt.

“Mijn innerlijke Barbie en sprookjesprinses naar buiten kunnen brengen, versterkt mijn zelfbewustzijn” zegt Jasmin, die al van kinds af aan een grote Spice Girls en Disney fan was, zoals zovele meisjes van haar leeftijd. Tot een vreselijk ongeval op slag een einde maakte aan haar jeugd.

“Het was een mooie zomerdag en ik had net mijn zakgeld gekregen” herinnert Jasmin zich de noodlottige dag. Op 17 maart 1998 werd de 9-jarige, die toen nog Katarina Koskiranta heette, door een taxi aangereden en enkele meters door de lucht geslingerd. De taxichauffeur was afgeleid omdat hij een berichtje aan het typen was en kon niet meer remmen. Het meisje belandt zwaargewond in het ziekenhuis.

Lees ook  Zó ziet de dochter van Jan Peter Balkenende er tegenwoordig uit

Als de kleine Jasmin wakker wordt, voelt ze haar lichaam niet meer. “Aan de blik van mijn ouders merkte ik dat er iets niet klopte” zegt Jasmin. Hoewel het een wonder is dat ze nog leeft, heeft ze een halswervelbreuk opgelopen waardoor ze voor de rest van haar leven verlamd zal zijn. Haar familie probeert haar te troosten. Haar broer Janne en haar zus Satu, toen 14 en 24, lezen haar op haar ziekenhuisbed sprookjes voor.

Als ze verlamd en met een beademingsbuisje in haar rolstoel zit, neemt Jasmin een besluit: In plaats van op te geven, zou ze veranderen in de heldinnen van haar jeugd en zo andere wanhopige mensen moed geven. Haar vriendin en verpleegster Henrikka helpt haar elke dag bij het schminken, aankleden en opmaken. Jasmin is haar daarvoor zeer dankbaar. Ze geniet erg veel van het opmaken, want haar hoofd is het enige lichaamsdeel waarin ze nog gevoel heeft.

Lees ook  Flinke domper voor Bridget Maasland

Niet alleen de make-up en de kleding, maar ook haar naam is waarheidsgetrouw – geïnspireerd door Britney Spears en prinses Jasmin. “Ik ga het huis niet uit zonder de perfecte Barbie-look en hoge hakken, ook al kan ik niet lopen” zegt Jasmin. Deze look is voor haar geen excentrieke hobby, maar een symbool van hoop voor alle zieke en lijdende mensen. De Finse Barbie-dubbelganger studeert nog en wil modeontwerpster worden. Via Facebook en YouTube vraagt Jasmin aandacht voor haar situatie en zamelt ze fondsen in voor de behandeling en genezing van letsels aan de ruggengraat.

Hoewel er sommige mensen zijn die lachen met haar schoonheidsideaal, moeten we onze hoed afdoen voor haar zelfbewustzijn en vastberadenheid. Velen zouden na dergelijk ongeluk totaal radeloos achterblijven. Jasmins “transformatie” is een aanmoediging om je eigen dromen ondanks alles nooit op te geven.

DEEL dit inspirerende verhaal met je medemens!

20 foto’s van kinderen die de meest onhandige en klunzige ouders ter wereld hebben. Of valt de appel niet ver van de boom?

Bruid ziet de ex van haar echtgenoot op de bruiloft. Dan zet ze alles stil en vraagt haar om op te staan.