in

Vader (55) die school binnenreed was woest omdat zoontje en beste vriendje uit elkaar werden gehaald

De 55-jarige vader van een leerling die met zijn auto een basisschool in het Noord-Hollandse Grootebroek binnenreed, deed dat omdat hij woedend was dat zijn zoontje en diens beste vriendje uit elkaar werden gehaald. Dat besluit had de directie van de school genomen na een ‘goed gesprek’ met de moeder van het kind.

Dat bevestigt Jan van Berkum, voorzitter van het overkoepelende schoolbestuur waar de school onder valt, in gesprek met deze nieuwssite. Het gaat om een vestiging van basisschool ‘t Palet, een school voor speciaal onderwijs. Van Berkum stelt dat de directie van de school laatst een goed gesprek had met de moeder van de betreffende leerling.

,,Het gesprek van twee dagen geleden ging over de voortgang van zijn tijd op onze school. We adviseerden haar wat in onze ogen het verstandigst was om te doen voor haar kind. Dat betekende in dit geval dat haar zoon en zijn beste vriendje uit elkaar werden gehaald.”

Het Palet had besloten dat de tienerjongens het laatste jaar niet langer bij elkaar in de klas mochten zitten. De school heeft het komende schooljaar vier groepen acht. Volgens Van Berkum is hiervoor gekozen omdat dit de onderwijsondersteuning ten goede zal komen.

Veilige leeromgeving
De moeder van de leerling had begrip voor deze situatie en ging akkoord, maar de vader bleek later niet achter de beslissing te staan. ,,Hij was het er totaal niet mee eens”, weet Van Berkum. ,,Ik weet niet precies was hem gisteravond bezielde, want we hebben hem uiteraard niet kunnen spreken. Maar we weten wel dat er een fors meningsverschil bestond. We vinden het vooral heel erg voor het kind. Het is een waardeloze gebeurtenis.”

De auto, een rode Renault Clio, reed gisteravond rond negen uur door een gang zo’n twintig meter de school in en richtte daar schade aan. Op dat moment waren 25 leerlingen en hun ouders in het gebouw voor de afscheidsmusical van groep 8. Wonder boven wonder raakte niemand gewond, maar de schrik zit er bij alle betrokkenen goed in. De politie bevestigt vanmiddag dat een meningsverschil tussen de vader en de school ten grondslag lag aan de actie. De vader wordt verdacht van poging tot doodslag, van poging tot het aanbrengen van lichamelijk letsel en vernieling van een gebouw. De verwachting is dat hij de komende dagen blijft vastzitten gezien de ernst van de feiten.

  Tienermeisje door minstens 10 mannen verkr*cht bij huisfeestje terwijl vriend moest “lachen”

Volgens directeur Van Berkum is het nu van groot belang dat de school goed nadenkt hoe ze het incident een plek kunnen geven en hoe ze de zoon van de vader hierin het beste kunnen ondersteunen. ,,Ik ben blij dat je die vraag stelt, want dit is voor ons echt een heel belangrijk, maar moeilijk issue. We zetten alles op alles om voor hem en iedereen een veilige leeromgeving te creëren. Binnenkort nodigen we de leerlingen en de ouders uit om een vervolg aan het afscheidsfeest te geven. We vinden het erg belangrijk om alles, ondanks wat er gebeurd is, gepast af te sluiten.”

Onherstelbare schade
Onder de ouders van de leerlingen ging vanochtend al het verhaal rond dat een meningsverschil over een klassenindeling de oorzaak was van het incident. ,,Ik snap dat het een ding kan zijn voor je kind, maar ik vind het juist ontzettend goed van deze school dat ze niet alle soorten groepen op één hoop gooien, maar dat ze rekening houden met de problematiek van ieder kind”, zegt Iris Wijnberg, een van de ouders die gisteravond in de school waren toen de auto dwars door de gang scheurde.

  Vader werd na brutale aanval verlamd achtergelaten met een halve schedel en ‘verzonken’ hersenen

Volgens Jolanda Spigt, een van de andere ouders, heeft de bestuurder van de auto onherstelbare schade aangericht. ,,Mijn kind van elf durft straks niet meer naar school. Haar vertrouwde omgeving is door die man kapotgemaakt”, briest ze. ,,Voor alle kinderen is dit een heel ingrijpende gebeurtenis. Het gaat hier om kinderen met een leerachterstand die al moeite hebben met leren. Ze kunnen gebeurtenissen als deze moeilijk verwerken en dat merk je nu ook. Mijn meisje heeft gisteren de hele avond lopen huilen. Dit vergeten zij en haar klasgenoten nooit meer.”

Praat een conflict uit of schakel een mediator in, maar doe alsje­blieft niet dit
Een ouder

Onder de ouders heerst veel onduidelijkheid over de identiteit van de verdachte. ,,Maar je kunt wel stellen dat we ongelooflijk boos zijn op hem. Praat een conflict uit of schakel een mediator in, maar doe alsjeblieft niet dit. Hij had wel kinderen kunnen verwonden of zelfs dood kunnen rijden. We hebben geluk gehad dat er niemand op dat moment in de gang liep.”

Poging doodslag
De gemeente houdt contact met de politie en de school over hoe nu verder. Mocht er vanuit de school behoefte zijn aan bijvoorbeeld een externe locatie om de schoolmusicals van gisteravond en vanavond op te voeren, dan is de gemeente bereid daarin te faciliteren. De verdachte wordt vandaag verhoord. Er is nog niet exact bepaald waarvan hij wordt verdacht, maar de politiewoordvoerder verwacht dat hem de vernieling van het gebouw en poging tot doodslag ten laste zal worden gelegd. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Papa ontdekt familiedrama: moeder doodt twee van haar drie kinderen

Jeugddetentie geëist tegen jongens die pinnende Tom (64) doodstaken in Hoofddorp