in

Uitbraak corona in ouderencomplex Sommelsdijk: Drie doden, minstens dertien besmettingen

Woonzorgcomplex Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk kampt met een grote uitbraak van het coronavirus.

In een week tijd zijn drie bewoners overleden en minstens dertien anderen besmet geraakt. Nog eens dertien bewoners wachten op de uitslag van een test. Vermoedelijk zijn ze tijdens een kerkelijke bijeenkomst besmet geraakt.

Dat hebben zorgverlener Curamare en de GGD vanavond bekendgemaakt. Volgens de GGD is het lastig om precies te zeggen waar de besmetting heeft plaatsgevonden, maar de gezondheidsdienst heeft wel een sterk vermoeden.

Uit gesprekken met de positief geteste personen blijkt volgens Curamare dat een groot deel van hen is samengekomen bij een kerkelijke bijeenkomst.

Dit was de zondagsdienst op 8 maart in de Lukaskapel die in het woonzorgcomplex zit, zo vertelt de GGD een dag later.

Volgens Curamare zijn de drie overledenen ouderen die al kwetsbaar waren. ,,Ondanks alle maatregelen hebben we het virus helaas niet buiten de deur kunnen houden’’, zegt Ellen Hoogervorst-Van der Meer, lid van de raad van bestuur. ,,Wij betreuren dit en leven mee met de cliënten, hun familie en medewerkers.’’

Lees ook  Wil je een natte droom of slaap*rgasme? Met deze 4 tips kan je deze het gemakkelijkste krijgen

Op tijd
In een verklaring van Curamare stelt arts-bioloog Marjolein Damen dat de leiding van de woonzorglocatie ‘ruim op tijd maatregelen getroffen om besmetting binnen de muren van Nieuw Rijsenburgh te voorkomen’.

Twee van de bewoners die het coronavirus hebben opgelopen, zijn naar het ziekenhuis gebracht. Alle mensen die nu nog een ‘verdachte klacht’ hebben, worden getest.

Bewoners die in de vleugels wonen waar mensen met een coronabesmetting wonen, zitten in isolatie.

,,Ze wonen allemaal in een appartement”, zegt een woordvoerster van Curamare. ,,We gebruiken de keukens van die woningen als sluis.

De medewerkers trekken voor ieder bezoek aan de bewoner beschermende kleding aan. En die gaat weer uit als de bewoner verzorgd is.”

Burgemeester Ada Grootenboer van de gemeente Goeree-Overflakkee zegt enorm mee te leven met de getroffenen.

Nog geen twee weken
Het verhaal van het coronavirus op Goeree-Overflakkee, waartoe Sommelsdijk behoort- begon op donderdag 12 maart, nog geen twee weken geleden. Toen werd de eerste patiënt in het Van Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland, ook Goeree-Overflakkee, opgenomen met luchtwegklachten. Een dag later bleek de test positief.

Lees ook  Schokkend nieuws voor Nicolette Kluijver. Ze wordt verdacht van mishandeling

Op zaterdag 14 maart meldde de eerste bewoner van Nieuw Rijsenburgh zich met klachten. Een dag later bleek zijn test positief.

De coronapatiënt bleef in isolatie in het woonzorgcomplex. ,,Er is veel ervaring met het verplegen en verzorgen in isolatie,’’ aldus een woordvoerder toen.

De teller qua besmettingen in Goeree-Overflakkee stond toen op vijf, naast de ziekenhuispatiënt en de bewoner van het ouderencomplex bleken ook drie medewerkers van zorginstelling Curamare het coronavirus te hebben.

Op donderdag 19 maart kwam het trieste nieuws dat een bewoner van Nieuw Rijsenburgh overleden was. op zondag 22 maart werd de tweede overledene bekend en vandaag de derde. Het aantal besmettingen op Goeree Overflakkee liep ondertussen in een ruime week op naar 43.

Gezonde jonge vrouw sterft aan corona

Freddy (66) is overleden aan het coronavirus: “Hij deed alles voor zijn kinderen en kleinkinderen”