in

Thordis werd verkr*cht toen ze 16 was, maar verzoende zich met de dader

In 1996 werd de destijds 16-jarige Thordis Elva verkr*cht door Tom Stranger. Een 18-jarige uitwisselingsstudent met wie ze een relatie had. Jaren later schreef ze hem een brief over de pijn die hij had veroorzaakt. “Voordat het gebeurde, had ik geen idee dat je verkr*cht kon worden door je geliefde.”

Dat schrijft ze op de site The Forgiveness Project. Samen met Tom schreef ze een boek, 7200 seconden, dat afgelopen week in Nederland is uitgebracht.

Alcohol
Tom was haar eerste liefde, schrijft Thordis op de site. Toen ze samen naar een kerstfeest gingen, dronk ze te veel rum, waardoor ze zich ziek voelde. Tom bood aan haar naar huis te brengen. “Ik was hem daarvoor dankbaar.”

“Dat gevoel veranderde helaas al snel”, vervolgt de inmiddels 38-jarige Thordis. “Tom trok mijn kleren uit en verkr*chtte me. Het deed verschrikkelijk veel pijn en om bij bewustzijn te blijven, telde ik de seconden op mijn nachtklok.” Het waren er 7.200, oftewel twee uur.

Lees ook  Dit is wat meeroken met je kinderen doet

Brief
Twee dagen later, toen Thordis nog steeds mank liep van de pijn, kwam Tom langs haar huis om de relatie te beëindigen. “Het maakte de schaamte en verwarring compleet”, aldus Thordis. Ze durfde er met niemand over te praten en kreeg last van eetstoornissen, verloor zichzelf in alcohol en deed zichzelf pijn.

Negen jaar na de schokkende gebeurtenis, besloot Thordis haar verkr*chter een brief te schrijven. Ze verwachtte ontkenning of helemaal geen reactie, maar tot haar verbazing reageerde Tom vol spijt. Er volgde een correspondentie van acht jaar, maar hiermee kon Thordis de verschrikkelijke gebeurtenis nog niet achter zich laten. Ze spraken af in Kaapstad, in het midden van hun woonplaatsen: Sydney en en Reykjavik.

Zwaarmoedig
“Ik had vage herinneringen aan die nacht in 1996”, zegt Tom Stranger. “Elke keer als ik aan mijn jaar in IJsland dacht, voelde ik me zwaarmoedig. Ik wist dat ik iets compleet verkeerd had gedaan, maar ik had mijn herinneringen ook diep weggestopt. In mijn hoofd praatte ik het goed door mezelf voor te houden dat ik geen slecht persoon was.”

Lees ook  Gestoorde maniak nog niet klaar om vader te worden. Giet benzine over zijn zwangere vriendin en laat haar voor dood achter.

Toen Thordis hem in 2005 een mail stuurde en het woord ‘verkr*chting’ viel, stortte zijn wereld in. “Haar woorden brachten me, bijna een decennium later, terug naar die slaapkamer. Ze vertelde me wat er echt gebeurd was en wat voor last ze hiervan had gehad. Ineens realiseerde ik me wat ik haar had aangedaan en had ik oog voor mijn eigen wreedheid.”

Eerlijk
“Tijdens onze week in Kaapstad hebben we onze levens doorgenomen samen”, vervolgt Tom. “We spraken af alleen maar eerlijk naar elkaar te zijn. Daarna kwam ik thuis als een ander persoon. Ik kan me niet losmaken van mijn verleden, maar ik ben er wel meer mee in het reine gekomen.”

Nieuwe achternaam omdat de vorige besmet was: ‘Hij zat me in de weg’

Moeder uit Lekkerkerk doet emotionele oproep omdat zoontje gepest wordt om haarkleur