in

Strafzaak verdronken peuter: ‘Er is mij zoveel verdriet aangedaan als moeder’

Wat gebeurde er met peuter Sven (3), die eind vorig jaar verdronk in het Noord-Willemskanaal bij het Drentse Ubbena? Vandaag stond de 40-jarige vader van de peuter, die wordt verdacht van doodslag, voor de rechter. Paul den B. verklaarde dat hij zijn kind niet dood wilde hebben, maar zich wel verantwoordelijk voelt.

De 3-jarige Sven verdronk op 18 december 2019 in het ijskoude water van het Noord-Willemskanaal. Hij was met zijn vader, de 40-jarige Utrechter Paul den B., onderweg in de auto en belandde tijdens een plaspauze in het koude water van het kanaal. Twee weken later overleed het jongetje.

Peuter aan lot overgelaten
Volgens het OM heeft Paul den B. de peuter met opzet aan zijn lot overgelaten, met fataal gevolg. De vader stelt na de gebeurtenis dat er geen opzet in het spel was, maar dat sprake is geweest van een noodlottig ongeluk.

Er zijn een hoop twijfels bij zijn verhaal, bleek ook vandaag tijdens de zitting in de rechtbank van Assen. De zaak is aangehouden tot 24 augustus omdat de rechtbank nog nadere vragen heeft over een gedragskundige rapportage over de Utrechter.

Lees ook  Baby verdrinkt in bad doordat moeder in slaap valt

Groot gemis
De moeder van Sven was niet bij de zitting aanwezig. De ouders waren al een tijd uit elkaar na een vechtscheiding. Advocaat Van Ginneken las wel een schriftelijke verklaring namens haar voor. Die was kort maar krachtig: “Door de dood van mijn lieve zoon Sven is mij als moeder heel veel verdriet aangedaan. Geen enkele schadevergoeding kan het grote gemis in mijn leven wegnemen.”

Meer woorden wenst cliënte er niet aan te geven, vervolgde de advocaat. “Meer inzicht in haar verdriet gunt zij verdachte niet.”

Utrechter Paul den B. verklaarde in de rechtszaal dat hij met zijn zoontje die bewuste dag was gaan rijden om tot rust te komen. Het was de eerste keer sinds lange tijd dat hij zijn kind zonder begeleiding weer mocht zien.

Lees ook  Sharleyne 8 is door haar moeder van de 10e verdieping naar beneden gegooid

Roeiclub
Hij was naar het Noord-Willemskanaal gereden omdat hij de peuter de roeiclub wilde aanwijzen waar hij vroeger geroeid had. Paul den B. komt uit Drenthe. Omdat Sven moest plassen stopte hij er hoogte van het viaduct van de A28 over het Noord-Willemskanaal, een paar kilometer van de roeiclub.

Volgens het OM heeft de vader zijn kind opzettelijk in gevaar gebracht door hem naar een donker kanaal te brengen om te plassen. Ook heeft hij volgens het OM niet voldoende geholpen. Hij sprong niet meteen in het water en ging vergeefs eerst zijn telefoon zoeken in de auto.

‘Per ongeluk in kanaal beland’
Agenten zagen het jongetje meteen liggen in het kanaal. Volgens de vader was Sven gevallen toen hij hem wilde laten plassen en daardoor per ongeluk in het kanaal beland. Er zou sprake zijn geweest van een noodlottig ongeval.

De zaak gaat op 24 augustus verder.

Deze “training-kit” traint jouw kat om voortaan op het toilet te kakken!

Twee mannen mishandelen man op scootmobiel in Haarlem