in

’Spookvader Ruinerwold hing vriend op aan plafond’

De vader van het spookgezin hing een zakenvriend dagenlang met een touw op aan het plafond van de hoeve in Ruinerwold. Zijn kinderen sloeg hij, hij strafte door ze dagenlang niet te voeden en hij sloot ze op. Dat blijkt uit verklaringen in het strafdossier en uit documenten die De Telegraaf heeft ingezien.

BIJZITTER
Het betreft verklaringen van zowel kinderen die eerder het gezin zijn ontvlucht, als van kinderen die onlangs uit de boerderij zijn gehaald. Gerrit Jan van D. wilde in Ruinerwold een paradijs stichten, maar het werd een hel van religieuze dwang, misbruik, doodsangst en geweld.

Spookvader zag zichzelf als God
Gerrit Jan van D. zag zichzelf als God en werd beheerst door angst voor de onreine buitenwereld en door wanen over geesten. Hij onderwierp zijn kinderen en de medewerkers van zijn houtbewerkingsbedrijf aan zijn huiveringwekkende regime.

Een van die medewerkers was Hermann, die het waagde om zijn stem te verheffen tegen de ’Oervader’, zoals Van D. zich liet noemen. Volgens verklaringen in het dossier meende de Oervader dat Hermann door kwade geesten bezeten was. Hij takelde hem op aan het plafond in de hoeve, zodat de geesten hem konden verlaten.

Lees ook  Gezinsdrama Dordrecht eist ook leven van moeder Maryori (27)

Emmer als toilet
„Aan een touw, niet om zijn nek. Ik heb het gezien maar ik durfde er ook niet goed naar te kijken. Hij hing wel los van de grond, dat wist ik wel zeker. Ik denk meer dan een dag. Maar of het anderhalve dag was of twee dagen, dat weet ik niet. Maar het was wel heel erg lang”, luidde een verklaring.

De man leed ernstig en raakte hoogstwaarschijnlijk kreupel door de ophanging. Omdat het geestelijke overwicht op hem zo reusachtig was, bleef hij terugkeren in de boerenhoeve. Hermann werd ook weken-, misschien maandenlang, opgesloten in een keet, waarbij hij alleen honing en appels kreeg. Hij moest zijn behoefte doen in een emmer, die anderen dan weer weghaalden.

Lees ook  ‘Blauwe ballen’ komen niet alleen bij mannen voor

Gerrit Jan van D. en Hermann kenden elkaar al uit de jaren tachtig. De ’Oervader’ zag het als taak om voor hem en andere ’slechte mensen’ uit Oostenrijk te zorgen. Hij maakte ze tot zijn volgelingen en zette hen doorlopend onder druk met financiële en geestelijke straffen voor vermeende misdrijven.

Mishandelingen kinderen Ruinerwold
Ook de kinderen werden af en toe opgesloten. Ze kregen straffen als stokslagen, harentrekken, verplicht een pot snoep opeten of koudwaterbaden. Van D. behandelde naar eigen zeggen zijn kinderen ’als honden’ zodat ze hem gehoorzaamden. Hij sloot ze ook op in een hondenhok.

De kinderen waren zo bang dat ze regelmatig in een hoek van de hoeve plasten omdat ze te bang waren om langs hun vader naar de wc te lopen. Een van de kinderen plaste in zijn broek van angst en verzon het verhaal dat hij had gedoucht en vergeten was zijn broek uit te trekken.

Bibian Mentel: ‘Uit liefde besloten om niet meer te reanimeren’

Oud-deelnemers Temptation Island: ’We moesten dingen tegen onze zin doen’