in

Spinneninvasie herfst: waarom oktober spinnenmaand is

Herfst betekent dat de blaadjes van kleur veranderen, de truien weer uit de kast komen en we van ijskoffie naar warme chocomelk gaan.

Maar het najaar staat ook bekend om een verandering die – naast het typische herfstweer – iets minder leuk is: spinnen komen binnen logeren! oktober is een echte spinnenmaand.

Tijd voor alle arachnofoben om nu weg te kijken, want het spinnenseizoen is terug! Dat betekent dat die achtpotige beestjes onze huizen binnenvallen.

Dit jaar zullen we vanwege de warme zomer misschien wel een invasie krijgen van die kleine monsters.

Maak je geen zorgen, in de meeste gevallen zijn de spinnen in je huis onschadelijk. Van de 43.000 spinsoorten die er zijn, is slechts een handvol gevaarlijk.

September spinnenmaand
Komen er in de herfst dan meer en meer spinnen? Niet echt. Je ziét ze alleen meer. In het najaar gaan de vrouwtjes graag naar binnen omdat de nachten kouder worden.

En om zich voort te planten, komen de mannetjes dan óók uit de krochten tevoorschijn op zoek naar liefde en een vrouwtje om te paren. Spinnen moeten het immers zonder dating-app doen.

Lees ook  Schattige engel in kersttoneelstuk steekt 20 minuten lang per ongeluk middelvingers op naar publiek

Daarom zie je er dus meer als het weer kouder wordt. Maar het kan ook dat ze je simpelweg meer opvallen omdat ze in de herfst volwassen – en dus groter – zijn.

Voor degenen onder ons die last hebben van arachnofobie, is het fijn om te weten dat het spinnenseizoen niet van lange duur is.

De gezellige spinnendrukte duurt meestal van de eerste of tweede week van september tot eind oktober.

Heb je afgelopen zomer ook veel spinnen gezien? Dat kan kloppen! Door de zachte winter dit jaar zijn veel spinnen in leven gebleven. Daardoor waren ze in de zomer al groter dan normaal, en zijn ze je waarschijnlijk meer opgevallen.

Het nut van spinnen
Hoewel ze voor sommigen misschien angstaanjagend lijken, is het belangrijk om het nut van spinnen niet te vergeten. Ze zijn belangrijk voor het milieu en de natuur.

Spinnen zorgen ervoor dat de insectenpopulaties niet de spuigaten uitlopen en zijn ook een belangrijke voedselbron voor een breed scala aan dieren – van vogels tot hagedissen.

Lees ook  Daar is ‘ie weer: het matje is anno 2020 weer helemaal hip

Spinnen buiten de deur houden
Eigenlijk wíllen spinnen je huis helemaal niet binnenkomen. Ze blijven er liever weg, omdat er minder voedsel is en het te droog en schoon is. Maar, ze moeten tocht iéts om te overleven.

Dus als je de spinnen uit je huis wilt verwijderen, doe het dan op een natuurlijke manier zonder de hele spinnenpopulatie uit te roeien.

Houd je huis schoon en zorg ervoor dat ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten zijn. Dat zal deze ongewenste bezoekers afschrikken. Maak kieren en gaten dicht, en zorg voor zo min mogelijk vliegen in huis.

Nog een typische ‘oma weet raad’-tip: de beestjes kunnen de geur van pepermuntolie of citrus (of een andere sterke geur) ook niet verdragen.

Spray wat pepermuntolie op een watje en leg deze op verschillende plekken in huis. Grote kans dat geen spin meer een stap over de drempel durft te zetten.

Deze ‘handbagage’ mag niet op het vliegtuig

Herken jij hem? Zó zag Diederik Gommers er vroeger uit