in

Spaanse regering roept noodtoestand uit tot mei 2021

De Spaanse regering heeft de sanitaire noodtoestand uitgeroepen over gans het grondgebied. Met uitzondering van de Canarische Eilanden komt er een nachtelijk uitgaansverbod. Dat heeft premier Pedro Sanchez aangekondigd. De noodtoestand zal duren tot begin mei 2021.

De maatregel moet de Spaanse autoriteiten juridisch in staat stellen strengere beperkingen op te leggen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

“De toestand die we meemaken, is extreem”, zei Sanchez in een televisietoespraak na een buitengewone ministerraad.

Spanje overschreed deze week de kaap van één miljoen Covid-19-gevallen en kampt met een heropflakkering van de epidemie die oncontroleerbaar lijkt.

Lees ook  Mama begint met opnemen, als de vuilnisman haar kind oppakt. Dan plaatst ze het online

Sánchez vroeg het parlement in te stemmen met de verlenging van de noodtoestand met zes maanden. Hij zei dat reizen tussen de regio’s zal worden verboden onder de nieuwe regels.

Makkelijk(er) strenge maatregelen invoeren
De noodtoestand geeft regio’s, die over hun eigen gezondheidsaangelegenheden beslissen, de bevoegdheid de bewegingsvrijheid strenger te beperken en een avondklok in te voeren.

Ze kunnen ook bedrijven aan banden leggen en andere activiteiten beperken, zoals samenkomsten in groep binnen- en buitenshuis.

Lees ook  Artsen geven urgente waarschuwing over nieuwe coronavirus-gerelateerde aandoening bij kinderen

Een groeiend aantal regio’s deed een beroep op de centrale regering om hen in staat te stellen een uitgaansverbod op te leggen.

Spanje legde in het begin van de pandemie een van de zwaarste lockdowns op en versoepelde vervolgens de maatregelen in de zomer.

Maar net als veel andere Europese landen belandde het de afgelopen weken in een tweede golf en heeft het nu een van de hoogste aantallen besmettingen in West-Europa. Het totale aantal gevallen steeg vrijdag tot 1.046.132, terwijl het dodental de 35.000 nadert.

Clip van lachende geadopteerde baby met het syndroom van Down gaat viraal

Dokteres onder vuur omdat ze bikinifoto’s deelt. De foto’s