in

Slechts 1% van de vrouwen kent dít symptoom van eierstokkanker

In Nederland krijgen ongeveer 1200 vrouwen per jaar de diagnose eierstokkanker. Volgens onderzoek zijn de symptomen van deze ziekte bij weinig vrouwen bekend.

Woman suffering from stomach ache

Uit een enquête van het Britse ‘Target Ovarian Cancer’ blijkt dat slechts 1% van de vrouwen het meest voorkomende symptoom van eierstokkanker wist te noemen. Namelijk: dat je vaker naar het toilet moet dan eerst.

Sita heeft last van vleesbomen. We spreken haar in de wachtkamer van de afdeling gynaecologie.

Herkennen
Volgens dit onderzoek is dat zorgelijk omdat eierstokkanker in Engeland de soort kanker is die het meest voorkomt bij vrouwen. 11 vrouwen per dag overlijden in Engeland aan deze vorm van kanker. Ook de overige symptomen waren bij veel vrouwen niet bekend. Om te zorgen dat meer vrouwen deze symptomen herkennen, maakt de stichting nu een lijst van de symptomen bekend. Want hoe eerder eierstokkanker ontdekt wordt, hoe groter de kans is dat een vrouw het overleeft.

Lees ook  Zieke hond seconde weg van gedood te worden: dan doet dierenarts het juiste

Zo zou een van deze klachten een symptoom van eierstokkanker kunnen zijn:

  • Bekken- of buikpijn
  • Aanhoudend opgeblazen gevoel
  • Moeite met eten of snel vol zijn
  • Vaker moeten plassen
  • Extreme vermoeidheid
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Verlies van eetlust
  • Jonge vrouwen

Daarnaast is het volgens de stichting ook nog belangrijk om te weten dat deze vorm van kanker niet ontdekt kan worden bij baarmoederhalsonderzoek. Wat veel mensen ook niet weten is dat ook jonge vrouwen deze ziekte kunnen krijgen. In Nederland komen de meeste gevallen van eierstokkanker voor bij vrouwen tussen de 55 en 80 jaar oud en ook de Britse stichting zegt dat vooral vrouwen na de overgang deze diagnose krijgen. Toch komt het ook bij jonge vrouwen voor.

Lees ook  De vrienden van de man hoopten dat zijn bezetenheid snel ophield. 10 jaar later zijn ze blij dat ze geen gelijk kregen

Mijn zoon is rukverslaafde – We weten niet meer wat we moeten doen..

Vrouw ‘stierf bijna’ nadat ze lippen liet vullen.