in

Slachtoffer Breda verklaarde voor zijn dood: ‘Ik ben in brand gestoken’

Buurtbewoners en familie rouwen om Ger van Zundert (49) uit Breda. De man vertelde voor hij bezweek nog aan de politie dat hij werd vastgebonden en toen in brand gestoken. Mogelijk was sprake van een zakelijk geschil, aldus de politie. Bij de aanslag op Van Zundert zijn drie daders betrokken, meldt zij daarnaast. Aanhoudingen zijn nog niet verricht.

Bewoners van de Sparrenweg omschrijven de gebeurtenissen als die uit een horrorfilm. ,,Onvoorstelbaar dat dit in onze straat gebeurt.” Ze schetsen een bizar tafereel, waarbij Van Zundert in de garagebox zou zijn vastgebonden, vervolgens overgoten met benzine en in brand gestoken. De politie bevestigt het gruwelijke scenario van de buren.

De zwaargewonde Van Zundert heeft, voor hij vanochtend vroeg in een ziekenhuis in Rotterdam aan zijn verwondingen overleed, nog een verklaring kunnen afleggen. De politie zoekt nu de daders en gaat uit van een gerichte aanslag, waaraan mogelijk een zakelijk geschil ten grondslag ligt. Er zijn drie vermoedelijke daders. Eentje is na het incident weggereden, waarschijnlijk in een grijze Volkswagen.

Pilsje
Van Zundert was eigenaar van autobedrijf A&R, een Fiatspecialist gevestigd aan de Sparrenweg in volkswijk Tuinzigt. ,,De man had een zaak in automaterialen in de garagebox”, vertelt een omwonende. ,,Twee onbekende mannen dienden zich gisteravond aan als klant. Het slachtoffer moest een onderdeel opzoeken achter de computer. Daar werd hij door het duo vastgebonden. Zij verlieten de box, waarop de dader binnenkwam. Die heeft het slachtoffer eerst afgetuigd en daarna overgoten met benzine. Hij stak het slachtoffer in brand en dronk op zijn gemak een pilsje terwijl zijn slachtoffer in brand stond.”

Lees ook  'Verpleegkundige neergestoken in GGZ-instelling Castricum'

Diverse andere bronnen bevestigen aan BN DeStem dat Van Zundert gisteravond een afspraak zou hebben om een deal te maken over auto-onderdelen. Het duo dat de Bredanaar vastbond en hem daarna om geld vroeg, zou met een Limburgs accent hebben gesproken. Volgens buurtbewoners was er sprake van een zakelijk geschil met een andere man uit Breda.

Geschokt door bruutheid
Van Zundert is door zijn buren onder de douche gezet en daarna naar het ziekenhuis gebracht. Het is met name de bruutheid die een schok heeft veroorzaakt in de buurt. In de straat werd vanochtend een traan gelaten bij omwonenden die napraten over de gebeurtenissen. De hele dag door brengen omwonenden en bekenden dan ookbloemen naar de Sparrenweg. ,,Een lieve man“, noemen buurtbewoners Van Zundert. ,,Altijd met een lach. Je hoefde maar met je vingers te knippen en hij stond voor je klaar.”

Lees ook  Man komt thuis en treft vrouw dood aan nadat ze aangevallen werd door hond die ze dagen eerder adopteerden.

De politie doet nog steeds uitgebreid onderzoek. Er is een groot opsporingsteam op de zaak gezet. ,,Het gaat hier niet zomaar om een brandje”, aldus politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage eerder al in een korte reactie. ,,We stellen daarom een uitgebreid onderzoek in.” De agenten droegen gisteren zware vesten in verband met de aard van de melding. Net onder het dak van de zwaar beschadigde garagebox aan de Sparrenweg hangen camera’s. Mogelijk hebben die een deel van de aanslag op beeld vastgelegd. Volgens omwonenden is de dader met een busje de box binnengereden.

Handgranaat
In 2017 was Van Zundert al doelwit van een actie van een 50-jarige Bredanaar. Die dreigde met een handgranaat, pistool met 44 kogels en acht brandbommen zichzelf op te blazen op het terrein van het bedrijf van Van Zundert, dat toen nog aan de Esserstraat in Princenhage gevestigd was. Uiteindelijk gaf de 50-jarige Bredanaar zich over en werd opgepakt.

Voor dit conflict heeft de man 240 uur werkstraf gehad en 10 maanden voorwaardelijke celstraf. Het ging toen om een zakelijk conflict tussen de twee. Buurtbewoners vermoeden dat dit zakelijk conflict ook aanleiding is geweest voor de aanslag van gisteravond. De politie wil hier niets over loslaten.

Veelgeprezen supertruc: Hierom moet je je was vriesdrogen, buiten in de kou

Man schopt kat dood in België: petitie om baasje te straffen bijna 100.000 keer ondertekend