in

‘Schutter Dayton hield op school lijstjes bij wie te vermoorden en wie te ver krachten’

Connor Betts, de 24-jarige schutter die gisteren een bloedbad aanrichtte in Dayton (Ohio), hield in zijn tijd op de middelbare school lijstjes bij van wie hij wilde vermoorden en welke meisjes hij wilde verkr*chten. Dat zeggen verschillende oud-klasgenoten van hem. Op een gegeven moment werd de school zelfs in paniek afgesloten, omdat hij zo’n ‘hitlist’ op de muur van een toiletruimte had gekrabbeld. Men vreesde voor een aanslag. Betts werd later geschorst.

De toenmalige directeur Chris Baker van de Bellbrook High School bevestigt dat incident tegenover de Dayton Daily News. ,,Ik ga die informatie niet tegenspreken, maar ik ga er verder ook niet meer over zeggen.” Verschillende oud-klasgenoten van Betts doen in verschillende media anoniem hun verhaal over de bijgehouden lijstjes.

Connor Betts opende gisteren het vuur voor de Ned Peppers bar in een historische wijk in Dayton (Ohio) met tal van uitgaansgelegenheden. De 24-jarige, gemaskerde schutter doodde negen personen en verwondde er tientallen alvorens hij een halve minuut later werd doodgeschoten door toegesnelde agenten. Onder de dodelijke slachtoffers was ook Connors zus Megan. Samen waren ze die avond, met ook nog een derde persoon, in een auto naar de uitgaanswijk gereden. Daarna scheidden hun wegen.

De politie doet onderzoek naar het bloedbad en het motief van de schutter. Oud-klasgenoten denken niet dat de blanke Connor een ‘hate-crime’ pleegde. ,,Het is eerder een ik-haat-alles-en-iedereen-crime’’, zegt een van hen. En: ,,Ik voel me best wel opgelucht dat hij er niet meer is’’, zeggen anderen. De autoriteiten hebben al bekend gemaakt dat Betts zijn wapen ongehinderd kon kopen. Hij bestelde het online en liet het afleveren bij een lokale wapenhandelaar. Niets in zijn achtergrond verhinderde dat. Hij had geen strafblad, enkel ooit wat boetes gekregen voor verkeersovertredingen.

Politiechef Richard Biehl beklemtoonde dat het onderzoek nog in de kinderschoenen staat. ,,We hebben nog niet genoeg informatie om de vraag te beantwoorden die bij iedereen op de lippen ligt: waarom?” De dertig seconden dat hij in het rond kon schieten, is volgens politie niet lang genoeg om doelbewust op mensen te mikken. In die zin leek de aanslag niet gericht. Langzamerhand wordt wel steeds meer bekend over de geschiedenis van de jongeman die een bloedbad aanrichtte.

Connor werd in 2012 (hij was toen 17 jaar) dus geschorst op zijn middelbare school. Er werden verschillende namen gevonden die op een toiletmuur waren gekrabbeld. Het leek op een hit list waarvan onder leerlingen bekend was dat de jongen die bijhield. Er was paniek, er volgde een lockdown. De hele school werd afgesloten uit vrees voor een aanslag. Connor werd daarna geschorst en een politieonderzoek volgde. Een derde van de leerlingen zou de school daarna enige tijd hebben gemeden, schrijft de Dayton Daily News: ze waren bang. Connor mocht terugkomen nadat hij in een brief excuses had gemaakt aan de school en de leerlingen.

Een toenmalige klasgenoot zegt dat Connor gewelddadige fantasieën had, hij zou haar hebben willen vastbinden en daarna de keel doorsnijden. Ze kwamen erover in gesprek. ,,Hij wist dat het niet normaal was’’, zegt de vrouw. ,,We spraken er veel over, ook over het zoeken van hulp.’’

De lockdown volgde op een eerdere schorsing voor een zogenoemde rape list. Connor bleek ook een lijstje te hebben met daarop meisjes die hij wilde verkrachten. ,,Mijn naam stond daarop’’, zegt een nu 24-jarige vrouw tegen persbureau AP. Ze was cheerleader en kende Connor niet. Ze was verbaasd toen een agent belde om het haar toen te vertellen. Het was haar eerste jaar op de Bellbrook High School. ,,De agent zei toen dat hij (Connor Betts, red.) een tijd niet op school zou komen. Maar na enige tijd liep hij gewoon weer door de gangen van de school. Ik schrok, ze hadden me niet gewaarschuwd.’’

Sociale media
Op zijn socialemediaprofielen uit Connor zich later als links, een aanhanger van Satan en spreekt hij over drugs en wapens. Op zijn Twitterpagina – het werd zondag uit de lucht gehaald – omschreef hij zichzelf als ,,mannelijk/ animefan/ metalhead/ links/ ik ga naar de hel en ik kom niet terug”. Hij maande hij anderen op Twitter aan om op de Democraten te stemmen en schreef hij dat hij graag op de Democratische presidentskandidate Elizabeth Warren zou stemmen, al stelde hij elders dat Bernie Sanders de betere keuze was. Verder uitte hij zich negatief over Republikeinen zoals John McCain. Hij uitte ook zijn teleurstelling over de verkiezing van president Trump in 2016. ,,Ik wil socialisme en ik zal niet wachten tot die idioten het eindelijk begrijpen”, schreef hij.

,,Dit is Amerika: wapens op elke straathoek, wapens in elk huis, geen vrijheid behalve die om te doden”, tikte hij in december 2018. Tegelijkertijd uitte hij zich ook als een wapenliefhebber en trok hij van leer tegen de politie. Op 14 februari 2018, de dag van de schietpartij in Parkland, Florida stuurde hij een tweet naar senator Rob Portman waarin hij leek aan te dringen op een strengere wapenwet. ,,Hey Rob, hoeveel hebben ze je betaald om de andere kant uit te kijken? 17 kinderen zijn dood. Indien nu niet, wanneer dan?”, schreef hij.

Klantgericht
Betts studeerde aan het Sinclair Community College in Dayton en werkte de afgelopen twee jaar als medewerker van restaurant Chipotle Mexican Grill in Centerville (Ohio). Daarvoor was hij drie jaar klusjesman bij een benzinestation. Op zijn LinkedIn-pagina omschrijft Betts zichzelf als ‘een klantgericht persoon met veel ervaring. ‘Verder kan ik goed met druk omgaan, leer ik snel en doe ik alles om mezelf te verbeteren en overtreffen’.

Niet iedereen die met Connor op school zat, heeft slechte herinneringen aan hem. Brad Howard zei gisteren dat hij met de jongen bevriend was van de lagere school tot en met de middelbare school. Hij spreekt over Connor als ‘een aardig en stil persoon. Met de Connor Betts met wie ik sprak, kon ik altijd goed opschieten. Altijd vriendelijk, en erg slim.’

Ook mensen die met hem werkten, zeggen geen grote problemen met hem te hebben gehad in die tijd. Wel omschrijven ze Connor als ‘ietwat apart’ en als iemand ‘met een duister gevoel van humor, die graag grapte over de dood’.

Man at en sliep jarenlang gratis in ziekenhuizen na verzinnen medische klachten

Dayton-schutter Connor Betts doodde eigen zus tijdens bloedbad