in

Scherpschutter beschermt kuddes neushoorns en olifanten tegen stropers

Laten we deze held overladen met een stortvloed aan hartjes! Damien Mander is een persoon die het verdient om even in het zonnetje gezet te worden.

Volgens ons is hij namelijk een echte held. De Australische man was een ervaren soldaat. Eerst was hij duiker en daarna scherpschutter.

Hij ging op verschillende missies in het buitenland en was ook in de oorlog in Irak. Damien heeft ook een groot hart voor dieren en hij was zich maar al te goed bewust van de vreselijke gevolgen van de stroperij.

Toen hij op reis was in Afrika zag hij met zijn eigen ogen hoe dieren werden neergeschoten. Dat zou zijn leven voorgoed veranderen.

Aan LADBible onthulde hij dat het werk van de rangers hem inspireerde en hem deed nadenken over zijn eigen leven.

Zo ontwikkelde hij een nieuwe roeping in zijn leven: het beschermen van dieren. Daarom richtte hij de International Anti-Poaching Foundation (AIFP) op en bindt hij dagelijks de strijd aan tegen de stroperij.

Hij leert de parkwachters verschillende vaardigheden die hij kent als soldaat. Ook investeerde hij zijn eigen spaargeld in de opleiding van de rangers.

Lees ook  Egyptische vrouw veroordeeld tot drie jaar gevangenis wegens mishandelen van een aap.

Zijn grote doel is het beschermen van de dieren met de hulp van de lokale bevolking. Dat was iets dat hij geleerd had in Irak: de plaatselijke bevolking bij de goede zaak betrekken.

Damien en zijn team beschermen kuddes neushoorns en olifanten in onder meer het National Kruger Park in Zuid-Afrika.

Daar leeft bijvoorbeeld een derde van de wereldwijde populatie neushoorns. De Australiër schat dat zijn team zorgde voor een daling van 90 procent in de stroperij. Ze hielden gerichte acties tegen enkele stropersgroepen in het gebied.

In de omgeving van de Victoria Falls in Zimbabwe beschermt de organisatie de enige neushoornpopulatie van het land. En met schitterende resultaten: in 8 jaar tijd werden er geen neushoorns gestroopt.

Damien zorgde ook voor een primeur: hij zette zich in voor de integratie van vrouwen in de strijd tegen de stroperij. Hij richtte het eerste team ter wereld op van gewapende parkwachters met alleen maar vrouwen.

Heel wat van deze vrouwen hebben een verschrikkelijk verleden achter zich. Maar dankzij het project hebben ze een nieuw doel in hun leven.

Lees ook  Aan Alle Moeders Die Er Doorheen Zitten: Je Bent Goed Zoals Je Bent

Aanvankelijk waren er 16 vrouwen, maar tegen het einde van het jaar zou dat aantal oplopen tot ongeveer 280!

Damien is vastberaden om de strijd te blijven voeren. Hij onthulde: “Wij zijn een van de miljoenen soorten op deze planeet, maar wij zijn de enige die de mate van lijden en verwoesting voor alle anderen beslissen.

We hebben het over het uitsterven van verschillende soorten, maar de realiteit is dat als we niet voor deze prachtige achtertuin die ons is gegeven zorgen, zal het niet de olifant of de neushoorn zijn die zal uitsterven, wij zullen het zijn.

Wonderkind Laurent Simons (10) wil studie afmaken in Israël

Jongen (14) opgepakt en geschorst van school na mis handeling van leeftijdsgenoot in Assen