in

RIVM-baas: Verspreiding coronavirus stabiliseert zich momenteel

De verspreiding van het coronavirus is de laatste weken langzaam maar zeker gestabiliseerd. Op dit moment is er naar alle waarschijnlijkheid geen sprake meer van een ongecontroleerde uitbraak, aldus RIVM-directeur Van Dissel.

De maatregelen tot afgelopen maandag, zoals geen handen meer geven en sluiting van de horeca, hebben bijgedragen aan de afremming van het virus, zei Van Dissel vanmorgen tegen de Tweede Kamer in een briefing. Hij benadrukte wel dat het gaat om schattingen.

,,De exponentiële groei is zeer waarschijnlijk tot staan gebracht. Het is gevoelig voor gedrag, maar vooralsnog is er een positieve trend. Dat is een belangrijke boodschap.” Uiteindelijk moeten we van stabilisatie naar verdwijnen van het virus, maar nog niet duidelijk is wanneer dat zal gebeuren.

Lees ook  15-jarige Sabine sterft vlak nadat ze haar grootste wens in vervulling ziet gaan

Extra ingrepen essentieel
Ondanks de stabilisatie van de verspreiding is het essentieel dat het kabinet recent extra ingrepen heeft gedaan – zoals een groepsverbod, gezinsisolatie en sluiting kappers – omdat anders de ic-capaciteit (nu 1150 plekken) de komende weken alsnog overbelast zou worden volgens de voorspellingen.

Premier Rutte stelt dat we momenteel in een ‘intelligente lockdown’ zitten. Volgens Van Dissel betekent dit scenario dat we hopelijk niet door het plafond meer zullen schieten van de ic-capaciteit. Daarnaast wordt nu hard gewerkt om die capaciteit verder op te hogen en patiënten te spreiden over het land.

Nog een bemoedigend cijfer: de laatste dagen vlakt het aantal ziekenhuisopnames door corona wat af, lijkt het. Toch is het ‘echt spannend’ of het aantal ic-plekken voldoende zal zijn als op 1 april naar verwachting 1600 mensen op de intensive cares liggen; 1100 coronapatiënten en 500 andere ernstig zieken.

Lees ook  Luxejacht botst na vrijpartijtje van kapitein en vrouwelijke matroos

Groot onderzoek
Momenteel vindt een groot onderzoek onder gezinnen plaats naar de verspreiding van corona, ook door jongeren en kinderen.

De uitslag daarvan wordt binnen een week of zes verwacht en zal volgens Van Dissel essentieel zijn voor de besluitvorming over het afbouwen van maatregelen.

,,Je wilt zeker weten dat het virus niet weer de kop opsteekt als je afbouwt. Sowieso zal het coronavirus nog maandenlang onder ons zijn.”

RIVM: Coronavirus aangetroffen in rioolwater, vermijd direct contact met afvalwater

Bezorgde huisgenoten zetten bevriende arts uit huis: ‘Ze waren niet voor rede vatbaar’