in

Ritueel of wangedrag? Chinese ambassadeur loopt over ruggen van kinderen

Er is veel ophef over een foto waarop te zien is hoe de Chinese ambassadeur van Kiribati wordt welkom geheten op het eiland. De ambassadeur, Tang Songgen, loopt daarbij over de ruggen van kinderen.

Critici stellen dat het symbolisch is voor de stijgende invloed van China op de Pacifische eilanden, maar volgens veel Kirabiti is het een vast onderdeel van een welkomstritueel. Kiribati is een eilandenrepubliek en ligt midden in de Grote Oceaan.

‘Verkeerd geïnterpreteerd’
Terwijl de ambassadeur over de ruggen van de jonge mannen loopt, wordt hij ondersteund door twee vrouwen in traditionele klederdracht. Er is wereldwijd veel kritiek op het beeld wat wordt geschetst, maar volgens veel inwoners van Kiribati wordt de foto verkeerd geïnterpreteerd.

Volgens Adlih Zutucs, die op Kiribati woont, hoort dit bij de cultuur van het land. Dit is in Kiribati een teken van respect voor de gasten, laat hij op een online forum weten. Een ander voorbeeld wat Zutucs geeft is het huwelijk: ”Als een buitenlandse man trouwt met iemand uit Kiribati, gaan de andere mannen liggen om hem welkom te heten. ”Als het om een vrouw gaat wordt ze door de mannen op de schouders gehezen”.

Lees ook  Bungelende man aan schoorsteen overleden

‘Dit is niet acceptabel’
Toch is er in veel andere landen wel kritiek op het handelen van de Chinese ambassadeur. Zo stelt de Australische parlementariër Dave Sharma dat hij heel verrast zou zijn als hij ziet dat er een Australische ambassadeur aan dit ritueel zou meewerken.

Ook de Amerikaanse afgevaardigde voor de Pacifische Eilanden spreekt schande van de foto.

Geen spijt
De Chinese ambassadeur zelf heeft geen spijt van zijn optreden. In een statement laat hij weten dat zijn delegatie overweldigd was door de unieke gastvrijheid van het eiland en spreekt hij van een warm welkom.

De ambassadeur spreekt van een unieke cultuur, zonder daarbij het lopen over de ruggen te vernoemen. Het belangrijkste van zijn aanwezigheid is, zo stelt hij zelf, het verbeteren van de relatie tussen China en Kiribati.

Lees ook  Gehakt kan iedereen wel maken maar deze lekkernij is een liga op zich. Probeer het gerust!

Spanning China-VS
Op de achtergrond speelt het grote strategische belang van het eiland. Kiribati is een land wat zich midden op de grote oceaan bevindt en daarmee ook precies tussen China en de Verenigde Staten in ligt.

Kiribati voelde zich altijd meer verbonden met Taipei en het Westen, maar afgelopen september begonnen de onderhandelingen over een samenwerking met China. Tegen het zere been van Amerika.

De VS is bezorgd dat Kiribati China toestaat om militaire faciliteiten te bouwen op het eiland. In dat geval zouden er Chinese raketten kunnen worden neergezet. Omdat Kiribati minder dan tweeduizend kilometer verwijderd is van het Amerikaanse eiland Hawaii, zou dit daarmee volgens de Amerikanen een bedreiging kunnen vormen voor hun leger.

’Ik gaf mijn zoon (8) een corrigerende tik en voel me nu schuldig’

Vader geeft spullen zoon weg nadat hij wordt betrapt op joyride met gezinsauto