in

Patrick besefte door YouTube-video dat hij transgender is

“Met dit bericht wil ik kleine Nikkies over de hele wereld inspireren”, zei Nikkie de Jager, beter bekend als NikkieTutorials, in de veelbesproken video waarin ze uit de kast kwam als transgender. Hoe belangrijk zo’n voorbeeld kan zijn weet Patrick van der Steen (18). Hij realiseerde zich na het zien van een YouTube-video dat hij transgender is.

In haar video spreekt Nikkie de jongeren aan die onzeker zijn, zich niet op hun plek voelen of zich onbegrepen voelen.

Sophie Schers van Transgender Netwerk Nederland noemt dit ‘een hele mooie boodschap’. “Ze trekt jonge mensen naar haar kanaal. En zeker voor jonge mensen die zoekende zijn, kan ze een groot voorbeeld zijn.”

Drie jaar geleden merkte de toen 15-jarige Patrick hoe sterk dit effect kan zijn. “Ik zag een video op Youtube van een transgender die de hele transitie doorging”, zegt Patrick tegen RTL Nieuws. “Dat was het moment waarop ik dacht ‘dat wil ik ook’.” Voor het eerst realiseerde hij zich dat dit mogelijk was.

  Voor een paar tientjes koop je een Kallax kast bij de IKEA – DIT kun je ervan maken!

“Ik wist altijd wel dat er iets was”, zegt hij. “Ik dacht: ‘misschien ben ik gewoon jongensachtig ofzo’. Ik wilde liever een jongen zijn, maar ik heb nooit de link gelegd dat ik misschien wel een jongen bén. Na de Youtube-video heb ik actie ondernomen.” Patrick moest eerst moed verzamelen, maar een paar maanden later begon hij zijn transitie naar jongen.

In het begin viel het Patrick allemaal wel zwaar. “Ik heb een schooljaar opnieuw gedaan, ik had mijn hoofd er gewoon niet bij.

Voordat hij het aan zijn klas ging vertellen, had Patrick met verschillende organisaties gepraat over hoe je zoiets moet aanpakken.

Ongemakkelijk stil
“Ik heb er een brief over geschreven en die moest ik letterlijk voorlezen aan de klas. Ik heb ze ook een video laten zien”, herinnert hij.

  Jongetje komt 18 kilo aan om het leven van zijn vader via stamceltransplantatie te redden

Het was daarna ongemakkelijk stil in de klas, niemand durfde iets te zeggen. Voor mijn gevoel was het een halfuur stil. Daarna gaf een meisje met wie ik verder geen contact had een instemmende glimlach.

Heerlijk gevoel
Uiteindelijk is Patrick heel blij dat hij voor een transitie heeft gekozen. Hij ging zich steeds meer zichzelf voelen, zegt hij. Daar waren de hormonen die hij kreeg belangrijk in, maar ook de borstoperatie die hij heeft ondergaan “Nu kan ik normaal zwemmen en als jongen zonder shirt rondlopen. Dat is zo’n heerlijk gevoel.”

Ook de negatieve reacties waar hij bang voor was kwamen niet. “Vooral het ervoor uitkomen is zwaar, daarna vinden mensen het vaak dapper”, zegt hij. “In het echt heb ik nog nooit een negatieve reactie gehad. Op internet wel, maar daar is het natuurlijk wel heel makkelijk om dat te doen.”

Tandartsapparatuur niet goed schoongemaakt, ziekenhuis checkt patiënten op HIV-besmetting

Asielzoekers krijgen tot 10.000 euro voor inrichten nieuw huis