in

Papa legt uit waarom hij hartverscheurende foto maakte van terminaal dochtertje (4)

Meer dan dertien maanden lang vocht de kleine Jessica Whelan (4) een dappere strijd tegen kanker. Een strijd die ze vorig jaar in november verloor. Haar papa documenteerde de strijd van zijn dochtertje op Facebook, waar hij een hartverscheurende foto deelde die de wereld rondging. Nu legt Jessica’s papa uit waarom hij besloot die pakkende foto met de wereld te delen.

“Dit is de moeilijkste foto die ik ooit gemaakt heb”, schreef vader Andy Whelan, een elektricien uit het Engelse Lancashire, begin november vorig jaar op Facebook. “Het is mijn vierjarige dochtertje. Een paar dagen geleden kreeg ze nog enkele weken te leven na een strijd tegen kanker die meer dan twaalf maanden geduurd heeft. Deze foto werd gemaakt op een moment waarop wij haar als ouders geen troost konden bieden. Ze duwde ons weg en probeerde in alle eenzaamheid tegen haar pijn te vechten.”

Andy besefte dat het beeld bij velen met een schok zou binnenkomen. “Ik verontschuldig me alleen bij de mensen die Jessica kennen. Ik begrijp dat deze foto moeilijk is om te bekijken. Maar ik verontschuldig me niet bij de mensen die haar niet kennen. Dit is wat kanker doet met een kind in de laatste weken en dagen. Voor haar diagnose was ik een van de mensen die die donkere wereld niet wou zien. Het zou ons toch nooit overkomen! Maar nu zie ik te veel kinderen hetzelfde lot ondergaan. Ik zie hoe families uit elkaar gerukt worden.”

Lees ook  Marc de Hond krijgt dag na huwelijksaanzoek erg slecht nieuws te horen

(lees verder onder de foto)

Papa’s kleine meisje

Nauwelijks enkele weken later moest Andy het verschrikkelijk nieuws melden. Jessica Whelan had haar moedige strijd opgegeven. “Ik voel zowel verdriet als opluchting wanneer ik jullie vertel dat Jessica eindelijk vrede heeft gevonden”, schreef hij toen. “Ze moet niet langer lijden, niet langer pijn voelen.”

“Vorige nacht heeft ze me eindelijk toegelaten om haar in mijn armen te nemen en we hebben geknuffeld terwijl ik haar vertelde hoeveel ik van haar hield. Ik heb haar opnieuw verteld dat het oké was om haar ogen te sluiten en te gaan slapen. Ik heb haar voorhoofdje en haar lippen meermaals gekust. Het lijkt erop dat ze dit nodig had om eindelijk rust te vinden aangezien ze acht uur later haar laatste adem uitblies. Vanaf het begin tot het bittere eind was ze papa’s kleine meisje. Het voelt alsof een groot deel van me is afgerukt, maar ik ben blij dat ik haar troost heb kunnen bieden in haar laatste uren. Ze is vredig en rustig heengegaan.”

(lees verder onder de foto)

“Voor onszelf, als herinnering”

Vandaag is het bijna een jaar geleden dat Andy afscheid moest nemen van zijn vierjarige dochtertje. Hij werkt nu mee met de vereniging World Child Cancer aan een fotoreeks die kinderen toont in outfits van verschillende beroepen. Hij hoopt met het project in de kijker te zetten dat kanker in ontwikkelingslanden elke drie minuten een leven wegneemt, door een gebrek aan degelijke medische behandelingen.

Lees ook  Mam weet niet waarom zoon wegkwijnt – ontdekt dan wat zijn “vrienden” doen

Toen Andy de foto postte van zijn zieke dochter, kon hij nooit geloven dat die zo’n wereldwijde impact zou hebben. “Het was oorspronkelijk niet de bedoeling om die foto van een door pijn gekwelde Jessica te posten”, herinnert hij zich. “De foto was genomen voor onszelf, om later terug te kunnen kijken en te zien dat de beslissing om niet koste wat het kost te proberen haar leven nodeloos te verlengen, de juiste was. En om ons te herinneren aan de pijn die ze heeft geleden als gevolg van haar verschrikkelijke ziekte.”

“Toen ik de foto die ik net had genomen bekeek, ontdekte ik de kracht die het beeld uitstraalde en besloot ik het op Facebook te plaatsen, om al haar volgers het ware gelaat van die ziekte te tonen. Het gezicht waaraan we die laatste maanden meer en meer gewend waren geraakt.”

“Ik had nooit de emotionele respons verwacht van al die mensen die in essentie gewoon vreemden waren voor Jessica.”

Het antwoord van deze jonge vrouw als reactie op ‘Je bent te lelijk voor de liefde’ maakt je dag

Wie kent ‘Paul Ryan’ uit ‘As The World Turns’ nog? Zó ziet hij er nu uit!