in

Paard Jim werd in Balgoij toegetakeld, tot de dood aan toe: ‘Het enige wat ik nog heb, is zijn staart’

Eddy Grauwmeijer en zijn moeder Toos uit Balgoij zijn woedend: wie heeft hun paard Jim zo toegetakeld, vermoedelijk met stukken puin? Met pijn in hun hart hebben ze het dier laten inslapen.

,,Vier stukken steen met cement eromheen”, legt Toos uit. ,,Ter grootte van mijn hand.” Die vond ze in haar wei, vlakbij de plek waar paard Jim gewond op het gras lag.

In shock
Drie weken geleden. Ze speelt de film weer af. Waar Jim en Wieteke – de Belgische trekpaarden delen al negen jaar dezelfde wei – normaal gesproken samen naar het hek rennen om Toos te begroeten, liet Jim het opeens afweten.

Toos belde direct haar zoon Eddy op nadat ze Jim vond, met open wonden aan zijn benen. ,,Ik heb wel twintig keer gebeld, zo in shock was ik.”

Ook Wieteke had lichte verwondingen. Haar halster was bovendien los.

Eddy weet het zeker: ,,Dit is mensenwerk.” Toos: ,,Ik ben woedend. Dat ons paard dat we al vijftien jaar hebben met stukken puin is bekogeld nu dood is om ‘de lol’ van een ander. Trekpaarden kunnen heel oud worden.”

Opgejaagd en bekogeld
Jim kampte met artrose. Eddy en Toos vermoeden dat hij het op rennen zette, toen beide paarden opgejaagd werden en er met stenen moet zijn gegooid.

Lees ook  Een kat valt in de kooi van de lynx. De reactie van de kat laat wereldwijd de monden openvallen.

Eddy: ,,Wieteke is negen jaar oud. Zij is een stuk jonger dan Jim en is uit angst waarschijnlijk hard weggerend. Jim moet hetzelfde hebben gedaan, en is door zijn slechte knieën als een hoop in elkaar gevallen.”

Eddy arriveerde tegelijkertijd met de vervangend dierenarts. Eddy: ,,Die zei direct: ‘Laten inslapen. Hier is geen leven meer in te krijgen.’ Toch hebben we het met medicijnen nog proberen te rekken, twee weken, tot vorige week maandag. Jim kreunde van de pijn. Toen was-ie écht op. Hem laten inslapen was één van de zwaarste dingen die ik in mijn leven heb gedaan.”

Dagen van streek
Ook voor Wieteke was het niet te begrijpen, zegt Eddy. ,,Het waren maatjes voor het leven. Ze sliepen altijd naast elkaar. Toen Jim werd opgehaald, gilde Wieteke. De dagen erna was ze van streek.”

Sarah Dekker van Dierenartspraktijk Wijchen heeft Jim in laten slapen. Dekker: ,,Jim kon niet meer opstaan. Dan zit er helaas niks anders op.” Beide dierenartsen achten het aannemelijk dat het opjagen en bekogelen tot het dierenleed heeft geleid, maar uitsluitsel zeggen ze niet te kunnen geven.

Lees ook  Ezel stort op straat ineen omdat hij veel te zwaar is beladen

‘Buurman was helaas niet thuis’
Toos en Eddy hebben geen idee wie de paardenmishandeling op zijn geweten kan hebben. Camera’s hangen er niet en niemand uit het dorp heeft iets gezien of gehoord toen het in de nacht van donderdag op vrijdag gebeurde.

Het tweetal heeft in het hele dorp navraag gedaan. Eddy: ,,Het kunnen geen Balgoijenaren zijn geweest, zei de buurman direct. Want die doen zoiets niet.”

Toos: ,,Maar die buurman was helaas ook niet thuis toen het gebeurde. En tipt hij ons als er iets niet deugt.”

Vandalisme
Zoals vorig jaar, toen er al eerdere sporen van vandalisme op de wei plaatsvonden. Eddy: ,,De stroomdraden waren los en zestien palen zijn er uit de wei getrokken. Dat zorgde voor een looproute naar de weg. De buurman dacht dat iemand onze paarden wilde stelen.”

Jim was immers een bekend gezicht in het dorp. Iedere jaar verscheen hij tijdens de carnavalsoptocht, met de jeugdprins en zijn pages op de wagen. Toos: ,,Ik heb het er nog zwaar mee. Vooral ‘s nachts word ik vaak wakker. Het enige wat ik nog heb, is zijn staart.”

Eigenaar verhuist en laat hond 13 dagen zonder voer en water op balkon achter

Naakte jongen doet alsof hij bij geheime dienst werkt en bouwt flitslichten in auto