in

Ouwehands Dierenpark in diepe rouw nadat pasgeboren olifantje door moeder verpletterd werd.

Het Afrikaanse olifantenkalfje dat zaterdag geboren werd in Ouwehands Dierenpark is maandagavond gestorven. De geboorte van het kalfje was het resultaat van een jarenlange voorbereiding. Verspreid over twee jaar waren er drie kunstmatige bevruchtingen nodig om olifant Duna zwanger te maken. In april 2016 kon het gespecialiseerde team melden dat de bevruchting geslaagd was. Na een draagtijd van wel 640 dagen zag het olifantenkalfje afgelopen zaterdag het levenslicht.

Duna bleek een erg gezond vrouwolifantje te zijn. “Ze dronk goed en was afgelopen dagen zelfs al volop bezig de stal te verkennen”, laat het dierenpark weten. Het personeel is dan ook erg aangeslagen dat het nu alsnog slecht afgelopen is.

Lees ook  Vastzittende orka stopt niet met huilen – dan komt een vreemde dichterbij en maakt alles weer goed

Olifant Duna toonde zich een erg goede moeder. “Duna toonde zich vanaf het begin als een oplettende en zorgzame moeder. En dat is niet vanzelfsprekend. Afrikaanse olifanten kunnen onvoorspelbaar zijn. Vooral de eerste dagen na de geboorte van een eerste kindje zijn altijd spannend. Daarom besloten we het blijde nieuws van de geboorte later deze week pas wereldkundig te maken”, laat Ouwehands Dierenpark op haar website weten.

Maar maandagavond sloeg de houding van de olifantenmoeder compleet om. “Ze viel, zonder zichtbare aanleiding, haar eigen jong aan. Haar verzorgers die toen aanwezig waren, waren machteloos. Zij konden het jong niet in bescherming nemen tegen haar agressieve moeder, die 3000 kilo weegt”, aldus de website van de dierentuin.

Lees ook  Monster deed dit katje afschuwelijke dingen aan. Maar nu krijgt ze de liefde die ze nodig heeft

Het kalfje liep een gebroken rug en een dwarslaesie van het ruggenmerg op. Euthanasie was dan ook de enige optie.

Vooral voor de verzorgers van de olifanten komt het nieuws erg hard aan. “Zij hebben de afgelopen jaren naar het moment van de geboorte toegeleefd. Die verliep vlekkeloos en dus waren we in een juichstemming. Dat de het plotseling zó anders uitpakt is een grote tegenslag”, geeft directeur Robin de Lange nog mee.

2 kg wegend hondje werd brutaal verbrand en had gezwollen oogjes nadat vacht paars werd geverfd.

In 1977 redde ze een verbrande baby. 38 jaar later ziet ze een foto op Facebook en verstijft.