in

Ouders nemen kinderen mee naar plaats dodelijk ongeluk, politie verbijsterd

‘Niet betreden – Politie’. Duidelijker kan het niet, zou je zeggen, de tekst op het rood-witte lint dat agenten spannen rond een plaats delict of een ongeluk. Toch halen mensen het nog steeds in hun hoofd om onder zo’n politielint door te gaan. Maandag ging het wéér mis, in Uden, waar een motorrijder om het leven kwam. “Het maakt je gewoon boos.”

Agente Stephanie Coenen, die bij het ongeval was, vindt het ongelooflijk wat ze maandag meemaakte. Ze schreef haar frustratie weg in een Facebookpost.

Toen ze als agente werd opgeroepen en de melding hoorde, voelde ze direct al dat het foute boel was, schrijft ze. Aangekomen op de plek van het ongeluk zag ze dat omstanders en ambulancemedewerkers al bezig waren de motorrijder te reanimeren. “We hoorden al snel dat de traumahelikopter ook ter plaatse kwam om te assisteren.”

LEES OOK!
Stewardess die omkwam bij vliegtuigcrash in Iran deelde akelige laatste Instagrampost

Stephanie zette direct de weg aan beide kanten af. Zo zorgde ze voor ‘een veilige en vrije werkruimte voor alle hulpdiensten’. Ook zouden onderzoekers daarna ongestoord hun werk kunnen doen.

Verbijsterend en respectloos
Wat ze vervolgens zag, vond ze ‘verbijsterend en respectloos’. “Mensen die met kinderen aan kwamen rennen en onder het lint door kwamen om vervolgens een ‘goed’ plekje op de vangrail uit te zoeken. Wat bezielt jullie? Verderop ligt iemand te vechten voor zijn leven.”

Even later trokken twee fietsers het lint omhoog om er onderdoor te gaan. “Bij het aanspreken van deze mensen kwam er ook meteen een grote mond.”

Vandaag, drie dagen later, is ze nog steeds verbijsterd, vertelt ze aan RTL Nieuws. “Zelfs mensen met kleine kinderen gingen onder het lint door. Die gingen even alles uitleggen aan hun kinderen. Dat ging onze pet te boven.”

LEES OOK!
Chloe (19) pleegt zelfmoord omdat ze niet genoeg likes krijgt

Verklaring
Stephanie probeert een verklaring te vinden voor het gedrag. Ze denkt dat de maatschappij aan het verharden is. Dat mensen zich steeds minder bewust worden van het leed van andere mensen.

Hoe vaak komt het eigenlijk voor dat mensen onder de politielinten doorgaan? Bij elke afzetting gebeurt het één á twee keer, vertelt de agente. “Elke collega herkent dit.”

Randzaken
In sommige gemeentes mogen boetes worden gegeven. Stephanie voelt daar niet zoveel voor. “Daarvoor zijn we helemaal niet ter plaatse. We kunnen niet met randzaken bezig zijn. We zijn daar om mensen te helpen.”

Hoe het gedrag veranderd kan worden? Stephanie wil graag het gesprek aan gaan met de mensen. Maar dan achteraf. “Een stukje bewustwording creëren. Het maakt je gewoon boos als je dit ziet gebeuren. We staan daar niet omdat we zin hebben boetes uit te delen.”

Hond leefde twee jaar onder bed en zat onder huidzweren en wormen.

Man doneert lichaam overleden moeder, leger VS blaast haar op