in

Oud-premier Ruud Lubbers op 78-jarig leeftijd overleden

Oud-premier Ruud Lubbers is overleden. Hij is 78 jaar geworden. De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat de voormalige CDA-politicus vandaag in aanwezigheid van zijn vrouw Ria en kinderen is overleden in Rotterdam.

Lubbers was van 1982 tot 1994 premier van ons land. Hij leidde drie kabinetten. Hij was niet alleen de jongste premier toen hij aantrad, maar ook de langstzittende. Voor hij minister-president was, was hij in de jaren zeventig minister van Economische Zaken in het kabinet-Den Uyl.

Lees ook  Vrouw beviel in McDonald's en probeerde baby dan te verdrinken in met bloed besmeurd toilet.

Volgens CDA-leider Sybrand Buma was Ruud Lubbers ‘een groot staatsman en een overtuigd christendemocraat’. ,,Nederland is Lubbers veel dank verschuldigd voor de doortastende en kundige wijze waarop hij ons land land uit de diepe crisis van de jaren tachtig heeft geloodst”, aldus Buma. ,,Afkomstig uit een Rotterdamse ondernemersfamilie koos Lubbers op jonge leeftijd voor een loopbaan in dienst van het algemeen belang. Een hele generatie Nederlanders groeide op in de tijd dat hij minister, fractievoorzitter en premier was.”

Lees ook  9 dingen die er met je lichaam gebeuren als je elke ochtend twee eieren eet

‘De premier van mijn jeugd’
Premier Mark Rutte is geschokt door het overlijden van Lubbers. Hij roemt de CDA’er om hoe hij Nederland in de jaren tachtig door slecht economisch weer loodste. ,,Lubbers was de premier van mijn jeugd. Zoals hij dat voor veel mensen was. Je had soms het idee dat hij nooit meer wegging. Hij heeft Nederland internationaal op de kaart gezet.”

1e kamer stemt in met donorwet, ALLE Nederlanders voortaan automatisch donor

Man schopt 2-jarig jongetje onderuit : Moeder kan het niet geloven