in

Ossenaar (19) pleegt overval op tankstation om in de gevangenis te komen en rust te vinden

Een steen door een ruit, dan ben je na een nacht alweer vrij. De Albert Heijn overvallen? Niet zo’n goed idee, want te veel mensen. Een tankstation dan maar?

Ja, want daar zitten de slachtoffers veilig achter glas. En voor zo’n vergrijp krijg je ook een forse celstraf. Daar was het de 19-jarige Ossenaar A.P. om te doen, dus deed hij dat.

P., een jongen met forse psychische problemen, wilde ontsnappen uit de ‘slechte situatie’ in zijn ouderlijk huis en zocht ‘de rust’ van een gevangenis.

Daarom pleegde hij op 17 juli dit jaar een gewapende overval op het Shell-tankstation in de Ruwaard in Oss.

Met de gevoelens van de slachtoffers hield hij geen rekening. “Ik dacht alleen aan mijn eigen belang.”

Wel dacht hij goed na over eventuele risico’s. Het werd daarom geen overval met een vuurwapen, want stel dat hij iemand neer zou schieten…

Lees ook  Leerlingen gaan zitten om een belangrijk examen te maken en zijn geschokt als ze zien wat de leraar op hun tafeltjes heeft geschreven

Na de laatste klant direct naar binnen
Bij het pompstation werkten die dag twee vrouwen. Ze hadden P. al in het vizier. De man hing al drie kwartier lang rond bij het parkeerterrein.

“Hij keek strak in mijn richting”, verklaarde één van de medewerksters later. Het voelde onbehaaglijk.

“Ik wachtte op het goede moment”, vertelde P. zelf. De man stapte na het vertrek van de laatste klant het tankstation binnen.

In zijn hand droeg hij een groot smal mes, met een lemmet van 16 centimeter. Hij hield het op ooghoogte voor zich uit en zwaaide ermee.

P. eiste Marlboro-sigaretten en geld. De slachtoffers schoven de kassalade door de opening in het veiligheidsglas naar hem toe.

Hoog recidiverisico volgens reclassering
Dat was het moment waarop P. hen toebeet dat ze de politie moesten bellen. Hij ging vervolgens met zijn buit naar buiten en wachtte daar rustig op zijn arrestatie. Hij had zijn doel bereikt: een verblijf in de gevangenis.

Lees ook  Moeder vermiste Flynn doet emotionele oproep: 'Ik ben vreselijk ongerust, neem contact op'

Er was volgens de reclassering een hoog recidiverisico. Dat bleek wel uit de woorden van de verdachte zelf. Die vond nog steeds dat hij ‘geen andere keus had’.

Echt veel rust leek de man ook niet te hebben gevonden in de gevangenis. Medegedetineerden zouden hem ‘opfokken’ en P. had zichzelf al meerdere malen verwond.

Verplicht een jaar in een kliniek?
Het Openbaar Ministerie vroeg om een celstraf van 30 maanden, waarvan 12 voorwaardelijk. De verdachte zou na zijn celstraf verplicht een jaar in een kliniek door moeten brengen.

Dat laatste wilde P. zelf ook. “Als ik nu geholpen word, dan zal dit nooit meer voorkomen.”

Uitspraak volgende week.

Man vertelt: ‘Mijn broer heeft mijn hele gezin afgepakt’

Babette is verliefd op haar schoonvader: ‘Ik denk dat hij wel weet hoe ik over hem denk’