in

Osmans vader zat in De Leeuwenhoek en overleed ook aan corona: ‘Ze wilden hem niet testen’

Dat een groot aantal bewoners mogelijk aan het nieuwe coronavirus is overleden in het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek verbaast Osman Gökçen niet. Zijn vader Adnan woonde daar ook en bezweek ook aan de ziekte.

Donderdag werd duidelijk dat in de afgelopen drie weken in De Leeuwenhoek bijna de helft van de ouderen op de afdeling voor dementerenden is overleden, vermoedelijk aan corona.

Osman schrok toen hij het nieuws hoorde, maar zag het al wel aankomen, vertelt hij aan Hart van Nederland.

Volgens hem heeft het management niet goed ingegrepen toen het virus uitbrak in het verpleeghuis. “Mensen werden niet getest en er waren ook te weinig beschermingsmiddelen”, zegt hij.

“Ik moest vier dagen achter elkaar hetzelfde mondkapje gebruiken als ik langskwam. Dat kan toch niet? Maar ze hadden niet meer.”

Niet getest ondanks verschijnselen
In het geval van Osmans vader was er lange tijd helemaal geen duidelijkheid over een eventuele besmetting.

Toen de 77-jarige Adnan ziekteverschijnselen kreeg, werd hij niet getest op de ziekte. “Ze deden het af als een longontsteking. Maar ik zag duidelijk dat hij verschijnselen had die op corona leken.”

Pas twee dagen voor zijn dood wordt hij alsnog getest en blijkt hij inderdaad de ziekte onder de leden te hebben.

Lees ook  Geweldig nieuws: Er komt een bioscoopfilm van De Luizenmoeder.

Osman zag de problemen in De Leeuwenhoek daarom al aankomen. “Ik heb eerder al gezegd dat iedereen daar gevaar loopt.”

‘Problemen met hygiëne’
Adnan zou deze maand precies een jaar in het verpleeghuis hebben gezeten. Zijn zoon had het afgelopen jaar al twijfels over hoe het eraan toe ging in de zorginstelling.

“De Leeuwenhoek stond al niet heel hoog aangeschreven, maar we hebben ze het voordeel van de twijfel gegeven.”

Zo waren er problemen met de hygiëne. “Later kwamen we erachter dat mijn vader soms maar één keer in de week werd gewassen”, merkt Osman op.

Maar de verzorgers hebben wel goed hun best gedaan, vindt hij. “Ik heb best een goede band gekregen met een aantal medewerkers en ik heb ze ook gewaarschuwd om goed op zichzelf te letten.”

Kwart bewoners is besmet
In het begin zouden de verplegers nog een tijd zonder bescherming hebben gewerkt. De fout ligt dan ook bij het management, vindt Osman.

“Ik ben benieuwd hoe ze zich hier uitpraten. Ze zullen wel zeggen dat ze zich aan de regels hebben gehouden.”

Lees ook  8 veelgemaakte fouten bij het wassen

De zorginstelling zegt inderdaad in een schriftelijke verklaring dat direct de richtlijnen van gezondheidsorganisatie RIVM en de GGD zijn opgevolgd.

Alle 72 bewoners van De Leeuwenhoek zijn inmiddels getest, een kwart is besmet met het virus. Ook heeft ruim een kwart van het vaste personeel de ziekte opgelopen.

‘Mijn vader was kansloos’
Hoe het aantal besmettingen binnen de zorginstelling dan toch zo snel heeft kunnen oplopen blijft voorlopig gissen. “Misschien was er een besmette verpleger?”, gokt Osman.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is op verzoek van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid een onderzoek gestart naar het hoge aantal sterfgevallen in het verpleeghuis.

Mocht er ooit duidelijkheid komen, zijn vader krijgt Osman er niet mee terug. “Hij was nog zo gezond en energiek.

Hij kon niet lopen, maar at nog wel heel erg goed. Mijn vader was een sterke man, alleen met dit virus was hij kansloos.”

In de tijd dat zijn vader in De Leeuwenhoek zat, heeft Osman ook een band gekregen met de andere bewoners. “Het zijn zulke lieve mensen en ze komen nu zo onnodig aan hun eind”, verzucht hij.

Uitgehongerde hond jankt wanhopig om eten – Hartverscheurend

Adri mag supermarkt niet in met scootmobiel: ‘Je voelt je gewoon gediscrimineerd’