in

‘Oppas-opa’ heeft spijt na aanranding van 10-jarige in Enschede

Hij heeft genoeg zuurstof bij zich om het zeker tot een uur of half zes uit te houden zegt Gerardus O. (79) uit Oosterbeek als hij achter zijn rollator binnen schuift in zaal E van de Almelose rechtbank. Advocate Kelly Bruil vraagt de rechtbank om begrip te hebben voor de situatie van haar cliënt. „Praten kan lastig worden.”

O. wordt ervan verdacht dat hij zo’n tien jaar geleden in Enschede als ‘oppas-opa’ een meisje van 10 meermaals aanrandde. De officier van justitie eist acht maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk tegen O..

Klusjes
Het is ergens rond 2010 als O. in Enschede bevriend raakt met een alleenstaande moeder en haar 10-jarige dochter. Hij helpt de vrouw van tijd tot tijd met wat klusjes, doet de administratie en raakt steeds vertrouwder met het gezin. Hij blijft wel eens logeren en als de moeder hem vraagt of hij ook wel eens wil oppassen doet de op dat moment 69-jarige dat graag.

Lees ook  Robin (7) verdronken in vijver in Overdinkel

Zo’n tien jaar later wordt duidelijk waarom als het inmiddels meerderjarige slachtoffer haar moeder vertelt dat O. haar meermaals betastte. Ze doet aangifte en gaat in therapie. Geconfronteerd met de aangifte bekent O. dat hij het meisje één keer betastte. Op de bank thuis zegt hij: „Ik was nieuwsgierig of ze al borsten had.”

Impact
Veel verder ging het niet aldus de bejaarde. „Ik probeerde nog haar benen te spreiden, maar toen schrok ik ontzettend en ben gestopt.” Daar heeft hij ontzettend spijt van zegt O. meermaals tegen rechter Femmy Teekman en haar collega’s. „Ik besef nu pas wat voor een impact het op haar leven had.”

‘Neem verantwoordelijkheid’
Die impact wordt duidelijk als het slachtoffer helder haar verhaal doet. Ze vertelt over de machteloosheid van een kind dat zich niet kan verweren tegen een veel oudere man. „Als volwassen man hoor je een kind niet op deze manier te betasten”, zegt ze. Het gevolg van het misbruik is voor haar nog dagelijks te voelen, ze is het vertrouwen in oudere mannen kwijt. „Ik ben altijd bang dat ze me als lustobject zien.”

Lees ook  Laffe oplichter troggelt 1.850 euro af van hoogbejaarde man (92).

Tot slot roept ze O. op om openheid te geven over wat hij met haar deed. „Neem verantwoordelijkheid”, roept ze hem toe.

Voor de officier van justitie is de leeftijd en gezondheidssituatie van O. geen belemmering om een celstraf te eisen. De advocate ziet dat anders, zij ziet juist een belemmering. „Meneer is uitbehandeld en hoort niet in een cel”, zegt ze.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Boxtelaar (66) verdacht van ontucht met vijf kinderen: ‘Voedselbank gebruikt als dekmantel’

‘Mijn 10-jarige zoontje werd aangerand door nalatigheid van zorginstelling’