in

Op internet geplaatste handleiding zelfgekozen dood niet strafbaar

De handleiding met adviezen hoe je een leven kunt beëindigen, geplaatst op de website van de Coöperatie Laatste Wil (CLW), hoeft niet te worden verwijderd. De CLW kan niets strafbaars worden verweten, concludeert het Openbaar Ministerie na onderzoek.

Ruim twee jaar geleden maakte de CLW bekend over een humaan middel te beschikken waarmee het mogelijk is om zelf een einde aan het leven te maken. De informatie werd voor de 22.600 leden beschikbaar gesteld op een afgesloten gedeelte van de CLW-website.

Lees ook  Baby dolfijn overlijdt nadat Spaanse badgasten het beestje uit het water halen om foto’s te maken…

‘Mensen namen de verkeerde middelen’
“We zagen onveilige situaties ontstaan”, zei bestuurslid Petra de Jong destijds. “Mensen namen soms de verkeerde middelen. Daarom hebben we ervoor gekozen om op basis van openbare bronnen een handleiding te schrijven waarmee mensen met de juiste middelen veilig en humaan uit het leven kunnen stappen.”

Lees ook  Man schiet met kruisboog op grondwerkers in Amsterdam

In oktober liet het College van procureurs-generaal, de hoogste organisatie binnen het OM, weten dat onderzoek werd gedaan naar de informatie die de CLW op de website had geplaatst. Nu blijkt dat er geen reden is voor strafrechtelijk onderzoek. Dit betekent dat het OM definitief niet tot vervolging over zal gaan. Een woordvoerder zegt wel dat ze de activiteiten van de coöperatie in de gaten blijven houden.

‘Holland’s Got Talent-finalist Lars maakt deel uit van grootste kinderp*rnozaak ooit in België’

Zwerfhond huilt zichzelf elke nacht in slaap na trauma