in

Onrustige jongen (15) op station Deventer betrapt met wapens in broek

Toen beveiligers van de NS hem om zijn vervoersbewijs vroegen, werd een 15-jarige jongen in de trein ineens heel onrustig.

Later werd duidelijk waarom. Op het station van Deventer trok hij zijn jas omhoog en bleek hij wapens in zijn broek te hebben.

Een conducteur van de NS sprak de jongen gisteravond aan in de trein die vanuit Almelo op weg was naar Deventer.

Hij bleek geen geldig vervoersbewijs bij zich te hebben en wilde ook geen identiteitsbewijs laten zien. Veiligheidsmedewerkers van de NS werden ingeschakeld om de jongen hierop aan te spreken.

De medewerkers schrijven op social media dat de jongen steeds onrustiger werd toen zij hem vertelden dat ze buiten op het station verder zouden praten.

In Deventer wilden de veiligheidsmedewerkers de jongen fouilleren om zo alsnog een vervoersbewijs of ID-kaart boven water te krijgen.

Lees ook  Maandag chaos op het spoor verwacht door grote staking

Voordat ze tot fouillering overgingen, vroegen zij eerst aan de jongen of hij scherpe voorwerpen bij zich had. De handhavers wilden op die manier voorkomen dat zij verwondingen zouden oplopen bij hun check.

Nepwapen
Die vraag bleek niet voor niets te zijn gesteld. Toen de jongen zijn jas omhoog deed, bleek namelijk dat hij een mes en een vuurwapen bij zich had.

Deze zaten in zijn broek verstopt. De jongen werd aangehouden en overgedragen aan de politie in Deventer. Op het bureau werd duidelijk dat het vuurwapen nep was.

De politie Oost-Nederland laat weten dat de 15-jarige verdachte uit Almelo komt. Het nepwapen en het grote mes zijn door agenten in beslag genomen.

De jongen is inmiddels weer op vrije voeten. ,,Hij is heengezonden, maar zal later worden uitgenodigd voor verhoor”, zegt woordvoerder Anne Coenen.

Lees ook  De ouders die hun baby ontvoerde bij de pleegmoeder krijgen jaar cel

Gangstercultuur overnemen
De laatste tijd worden er vaker jongeren gesnapt met wapens op zak. In een interview met deze site zei korpschef Erik Akerboom zich zorgen te maken over de toenemende criminaliteit onder jongeren.

,,Jongeren lijken de gangstercultuur uit de Verenigde Staten te willen overnemen. Anderen voelen zich daardoor bedreigd en dragen uit angst een wapen. Dat is een verkeerde spiraal waar ik me zeker zorgen over maak.”

Om het wapengeweld tegen te gaan, organiseert de politie in het district IJsselland binnenkort een wapeninleveractie, onder meer in Deventer.

Aanleiding zijn de vele incidenten in de regio waarbij vuur- en steekwapens zijn gebruikt op straat. Van 9 tot en met 13 maart kunnen mensen hun messen anoniem inleveren op een politiebureau, terwijl vuurwapens thuis door agenten zullen worden opgehaald.

Isabel (38) ontsnapte aan koolmonoxidevergiftiging: Onze parkiet viel ineens dood neer

Hartverwarmende actie: om dwerggroei gepeste Quaden (9) mag naar Disneyland