in

Onderzoekers waarschuwen voor plastic flesjes bij babyvoeding: ‘Richtlijnen aanpassen’

Onderzoekers vinden dat de richtlijnen voor het gebruik van plastic flesjes voor babyvoeding moeten worden aangepast.

Baby’s die met een plastic fles worden gevoed, kunnen volgens hen dagelijks meer dan 1 miljoen deeltjes microplastic binnenkrijgen.

Ouders die plastic flessen willen blijven gebruiken, zouden poedermelk op een andere manier moeten gaan klaarmaken, zeggen de wetenschappers.

Hoe warmer het water waarin poedervoedsel wordt opgelost (of waarmee de fles is gesteriliseerd), hoe meer microplastics er vrijkomen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Dublin in Ierland.

De onderzoekers zeggen nadrukkelijk dat het niet bekend is of die minieme plasticdeeltjes invloed hebben op de gezondheid van de baby. Ze vinden wel dat dit ‘dringend’ moet worden onderzocht.

Lees ook  Vrouw keert terug naar ex zodat haar zoon een vader heeft. Maar als hij haar uitkleedt en haar op de grond gooit begint een nachtmerrie

Schoonmaken met koud, gesteriliseerd water
Ouders krijgen onder meer het advies flesjes schoon te maken met koud gesteriliseerd water. Ook kan poedermelk beter worden klaargemaakt in een bakje dat niet van plastic is, om het pas in het flesje te doen als het is afgekoeld. Het gebruik van een magnetron wordt afgeraden, net als het schudden met het flesje.

Hoewel de effecten dus onbekend zijn, vinden de onderzoekers dat sommige richtlijnen moeten worden aangepast. Maar ‘het laatste wat we willen, is ouders ten onrechte alarmeren’, zegt één van de onderzoekers.

Lees ook  Osmans vader zat in De Leeuwenhoek en overleed ook aan corona: 'Ze wilden hem niet testen'

Ze keken naar tien soorten flesjes en onderzochten 12 maanden oude baby’s in 48 landen en regio’s. De resultaten staan deze maand in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Food.

1,58 miljoen deeltjes per dag
De mogelijke blootstelling van baby’s aan stukjes microplastic is het grootst in Australië, de Verenigde Staten en Europa. Dat komt doordat moeders daar minder borstvoeding geven dan in andere delen van de wereld.

Flesjes van de veelgebruikte kunststof polypropyleen kunnen per liter tot 16 miljoen stukjes microplastic loslaten. Gemiddeld krijgen baby’s 1,58 miljoen deeltjes per dag binnen.

McDonald’s lanceert vegetarische McKroket

Jankees ‘breekt in’ bij verpleeghuis om bij zijn man te zijn tijdens quarantaine