in

OM wil Holleeder levenslang in de bak

Het zal niemand, ook Holleeder zelf, niet verbazen: het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Willem Holleeder.

Volgens het OM staat vast dat Holleeder een misdaadorganisatie heeft geleid, die in de periode 2003 – 2006 een reeks liquidaties heeft gepleegd.

De inmiddels 60-jarige Holleeder heeft, aldus het OM, opdracht gegeven om Cor van Hout, Willem Endstra, John Mieremet, Kees Houtman en Thomas van der Bijl te vermoorden.

Slachtoffer Robert ter Haak kwam door de kogelregen die Van Hout trof ook om het leven.

Moordcommando
Volgens justitie stuurde Holleeder de moordorganisatie aan met de criminelen Dino Soerel en Stanley Hillis.

Soerel is in een eerder stadium veroordeeld tot levenslang voor onder andere de liquidatie van Houtman en Van der Bijl. Hillis is in 2011 geliquideerd.

Lees ook  Vermiste zoon met het Downsyndroom, wordt door de hond in het bos gevonden. Dan beseffen ze zich dat de jongen niet alleen was

Holleeder heeft alle beschuldigingen ontkend. De strafeis leek hem ook niet zoveel te doen. Hij zag het aankomen, zeggen zijn advocaten.

Volgens officieren Tammes en Stempher heeft Holleeder zich tijdens het proces gepresenteerd als „een gezellige, joviale jongen, met wie het goed toeven is.

Maar hoe anders is het beeld dat uit het dossier opdoemt: niet dat van een gezellige jongen, maar van een dwingeland, die volledig zijn zelfbeheersing verliest als hij de zaken niet naar zijn hand kan zetten”.

Spoor van ellende
De aanklagers stelden dat Holleeder zijn leven lang „een spoor van ellende, verdriet en ontreddering heeft achtergelaten”.

Lees ook  Jongen zoekt overleden moeder – als hij 1-1-2 belt, reageert de politie op een schitterende manier

Dat hij zegt dat hij naar de bovenwereld wilde, is volgens hen slechts schijn: „Hoewel hij dweepte met personen uit de bovenwereld, werd hij slechts gedreven door een niet aflatende honger naar geld.”

Volgens de officieren van justitie moet zijn straf recht doen aan het leed van de nabestaanden en duidelijk maken dat de maatschappij „geen genoegen neemt” met personen zoals hij.

Ook mag het niet gebeuren dat hij „ooit nog in de gelegenheid is zijn praktijken voort te zetten”.

Donderdag zullen zijn advocaten beginnen aan de verdediging. Op 4 juli hoort Holleeder van de rechtbank of hij daadwerkelijk de rest van zijn leven achter de tralies verdwijnt.

Neppiloot vliegt al 20 jaar zonder brevet

Zoon gaat door het lint bij executie van zijn vader