in

NU OOK BOMMEN GEVONDEN BIJ MOSKEE

Bij schietpartijen op twee moskeeën in Christchurch (Nieuw-Zeeland) zijn volgens de premier van Nieuw-Zeeland meer dan veertig doden en tientallen gewonden gevallen. Hulpdiensten zijn massaal aanwezig en de omgeving is afgezet. De politie heeft opgeroepen uit voorzorg alle moskeeën in het land te sluiten.

De schutter heeft het bloedbad live gefilmd en gestreamd via Twitter en Facebook. De politie heeft opgeroepen de schokkende beelden niet te delen en probeert de opnames van de social media te laten verwijderen. Op Facebook is dat inmiddels gebeurd.

Aan het begin van de middag (lokale tijd) drong een schutter de Al Noor-moskee in het centrum van Christchurch binnen, terwijl gelovigen bezig waren met het gebed.

Lees ook  Man schiet zijn vrouw dood ‘omdat ze niet genoeg s*x hadden’

De meeste slachtoffers vielen in de Al Noor-moskee, in het centrum van Christchurch. Daar schoot  hoofdverdachte Tarrant 41 mensen dood. In de moskee in Linwood, in het oosten van de stad, vielen acht doden. Onderweg naar deze tweede moskee schoot de verdachte ook voorbijgangers dood. Een vrouw die in de buurt in haar auto zat, denkt dat ze vier à vijf gewapende mannen heeft gezien. Ze verstopte zich uit voorzorg en heeft de verdachten niet goed kunnen bekijken.

Livestream
Gewapende politieagenten hebben het gebied rond de moskeeën afgezet. Direct na de eerste schietpartij werden overheidsgebouwen en scholen in de directe omgeving van de moskeeën gesloten, pas laat in de middag werden de scholen vrijgegeven en konden de kinderen naar huis. De bevolking is opgeroepen binnen te blijven.

Lees ook  Politie vindt zes ton onder keukenblok in woning Rotterdam-Zuid

Een van de schutters zou een manifest online hebben gezet, zo meldt persbureau Bloomberg. In het tientallen pagina’s lange document schrijft hij onder meer dat hij is geïnspireerd door de Noorse schutter Anders Breivik die in 2011 77 mensen doodde op het eiland Utøya. Ook Breivik schreef toen ook een zeer lang manifest.

BOMMEN BIJ MOSKEE
Er zijn ook enorme explosieven gevonden in de voertuigen van de verdachten. De auto’s stonden geparkeerd voor de moskee. Mogelijk wilden de daders dat als laatste middel gebruiken om zoveel mogelijk slachtoffers te maken.

49 doden bij aanslag op moskeeën Nieuw-Zeeland

Politie Nederland ” Moslims jullie zijn niet alleen”