in

Nieuwe mysterieuze longziekte gelinkt aan e-sigaret

De ziekte zou volgens experts in de Washington Post verband kunnen houden met de snel oprukkende elektronische sigaret.

Veel slachtoffers zijn tieners en jong volwassenen. Overeenkomst is dat ze allemaal e-sigaretten rookten. Een flink aantal zou op de intensive care zijn opgenomen en aan de beademing liggen. Het is volgens de doktoren nog maar de vraag of de patiënten er volledig bovenop komen, aldus de Post.

Dezelfde klachten
De slachtoffers kwamen allemaal naar het ziekenhuis met dezelfde klachten. Ze hadden problemen met ademhalen en pijn op de borst. Ook hebben ze vaak koorts, een hardnekkige hoest en moeten ze overgeven of hebben ze diarree.

Lees ook  Schip met 43 bemanningsleden en 5800 levende dieren zinkt naar de bodem van de oceaan

Volgens de gezondheidsdiensten in Amerika zijn er nu 31 zaken bevestigd en nog 94 gevallen in onderzoek die er erg op lijken.

De patiënten vertelden in het ziekenhuis allemaal verschillende manieren van roken van de e-sigaret. Er zitten ook gevallen bij van thuis doe-het-zelvers en producten gebaseerd op marihuana of andere drugs.

Fabrikant en marktleider Juul zegt tegen de Washington Post alle ziektegevallen te bestuderen.

Amateurs
Gregory Conley zegt namens de vereniging van fabrikanten dat tien miljoen mensen in de VS de apparaten gebruiken en dat er ’geen ernstige gezondheidsproblemen bekend zijn’. Volgens hem gaat het soms wel fout met door ’amateurs gemaakte’ apparaten. „Daar zit vaak THC in of een illegale drug, en geen nicotine.”

Lees ook  Meisje (15) en vrouw (23) ver kracht in Valkenswaard en Eindhoven, verdachte aangehouden

Toch risico’s
De National Academies of Sciences in Amerika concludeerde onlangs dat e-sigaretten minder schadelijk zijn dan de echte, maar dat er toch gezondheidsrisico’s zijn.

De krant sprak met de 26-jarige Dylan Nelson uit Wisconsin die in het ziekenhuis terechtkwam na een jaar aan de e-sigaret. Zijn moeder waarschuwt nu in de Post dat ouders moeten uitkijken met de elektronische variant.

PTSS na de dood van zijn zoon: ‘Keer op keer zie ik hem de crematieoven in gaan’

Vluchtende winkeldief in Zandvoort springt over hek, recht in de achtertuin van politiebureau.