in

Nieuwe groep longpatiënten door corona: ’Je lichaam staat als het ware in brand’

AMSTERDAM – Het Longfonds bereidt zich voor op een nieuwe groep patiënten in ons land met blijvende longschade door het coronavirus.

Longarts Menno van der Eerden: „Als patiënten wekenlang aan de beademing hebben gelegen, lopen ze risico op blijvend littekenweefsel.

Meestal volgt een lang revalidatieproces. Bij een aantal patiënten blijven er longklachten bestaan. Ook kunnen ze gevoeliger voor infecties zijn.” Het Longfonds noemt de nieuwe longziekte Corona Obstructive Lung Disease (COLD).

Wat gaat het Longfonds dan doen met deze COLD-patiënten?

Het Longfonds werkt samen met de Long Alliantie Nederland aan een onderzoeksplan. Ook organisaties van long- en huisartsen en de wetenschap worden erbij betrokken.

Ze brengen in kaart wat de gevolgen zijn van de coronavirusinfectie op de longfunctie en op het leven van de patiënten na hun herstel.

„We willen de mensen met COLD gedurende langere tijd gaan volgen en vragen de ex-patiënten die zwaar beademd zijn na herstel contact met ons op te nemen”, zegt directeur Rutgers.

Maar wat gebeurt er nou precies met ons als het coronavirus in ons lichaam komt?

Viroloog Eric van Gorp legt het uit. „Het virus kan via de luchtwegen, de mond, neus, maar ook via onze ogen in ons lichaam komen. Vervolgens zijn er drie scenario’s:

1) niets, geen enkele klacht (het virus bindt zich niet aan cellen in ons lichaam)

2) wel wat ziek, maar redelijk mild en onschuldig (koorts, hoofdpijn, keelpijn, hoesten)

3) heel erg ziek en naar het ziekenhuis: op de afdeling óf op intensive care/beademingskamers

Stel: het eiwit bindt zich wel, dus scenario 2?

Lees ook  Vrouw gedwongen om te bevallen op ziekenhuisvloer en de foto’s zijn adembenemend (Waarschuwing: Expliciete inhoud).

Van Gorp: „Dan herkent het virus eiwitten op de celwand die nodig zijn om zich te binden aan de cellen in de neus/keelholte, de bronchiën en tenslotte mogelijk de long. Het begint met hoesten, snotteren, buikklachten, soms koorts en hoofdpijn.

Als het virus verder naar binnen gaat, komt het in de grote luchtwegen, de bronchiën. Ademen wordt dan lastig. Vervolgens kan het virus zich binden aan cellen in de long en een longontsteking veroorzaken.”

En dan worden we dus erg ziek?

Van Gorp: „Na infectie met het virus gaat het lichaam reageren. Er komt een natuurlijke ontstekingsreactie die bedoeld is om het virus te lijf te gaan. Ruim 80 procent van de mensen lukt het om het coronavirus de baas te worden.

In 20 procent van de gevallen is het virus te sterk, dan gaat het tot (grote) schade leiden of in het ergste geval de dood. De meest kwetsbare mensen, zoals ouderen of mensen met chronische ziekten, hebben een minder krachtig afweersysteem.

Zij zijn kwetsbaar en zij worden het meest gezien als patiënt in het ziekenhuis. Lang niet altijd is koorts een symptoom.

Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, ontwikkelen soms moeilijk koorts. Maar ze kunnen wel een verminderd afweersysteem hebben.”

Maar wat gebeurt er met een coronapatiënt in het ziekenhuis?

„Niet alle zieke patiënten met een corona-infectie komen op de intensive care. Mensen met longontsteking kunnen antibiotica en ondersteuning krijgen, waaronder vocht en zonodig zuurstof.

Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes diep in de longen ontstoken.

Een longontsteking kan licht of zwaar zijn; er is meestal sprake van benauwdheid. Meestal is een bacterie de oorzaak, in dit geval dus het Covid-19-virus. De benauwdheid ontstaat omdat ons afweersysteem het virus probeert op te ruimen.

Lees ook  Verlies voetbaltrainer Rinke (49) raakt nabestaanden ‘in het hart’

Daarbij ontstaat slijm en ontstekingsvocht. Bovendien kunnen de longblaasjes door de ontsteking en het slijm minder goed zuurstof opnemen.”

En als het echt misgaat met de longen en je op de ic terechtkomt?

„Als de longen ziek blijven, ontstaat er schade in het lichaam door corona. Dit noemen we wel een virosepsis; er is sprake van een ontzettend hevige afweerstrijd tussen het lichaam en het virus. Je lichaam staat als het ware in brand.

Dan komt iemand op de intensive care terecht. Door de hevige afweerreactie kunnen ook andere organen betrokken raken.

De zuurstofvoorziening in het bloed gaat omlaag, de bloeddruk kan omlaag gaan en organen krijgen het moeilijk, bijvoorbeeld de nieren of de lever. Daarom is het van belang dat deze patiënten in het ziekenhuis liggen en behandeld worden.

We kunnen veel functies van organen overnemen, bijvoorbeeld beademing of nierdialyse. Als we op tijd voldoende zuurstof geven en de bloeddruk op peil houden, kunnen we veel leed voorkomen en is de prognose veel beter.”

Maar toch redt niet iedereen het. We hebben al veel sterfgevallen.

„Toch zijn er inderdaad helaas mensen die overlijden aan de gevolgen van de strijd die het lichaam tegen het virus voert.

Organen vallen uiteindelijk uit. Dat zijn de gevolgen van een sterk geactiveerd afweersysteem dat uiteindelijk niet alleen schade aan het virus toebrengt, maar ook aan ons eigen lichaam.

Directie tegen bewoners Belgisch woonzorgcentrum: ‘Jullie hebben de oorlog meegemaakt, klaag niet’

Lisa van OG3NE verbluft haar fans met aantal pikante kiekjes