in

Christine bezoekt stervende zus Australië ondanks vliegverbod

Toen Christine Archer uit Nieuw-Zeeland hoorde dat haar zus in Australië nog maar een paar weken te leven had, wilde ze maar een ding: naar haar toe. Maar vanwege het coronavirus kreeg ze geen toestemming voor de vlucht. Nu zijn de zussen toch herenigd.

Ze hadden niet verwacht dat het nog zou lukken. Maar vandaag sloten Christine Archer en haar zus Gail Baker elkaar dan toch in de armen. Vier verzoeken had Christine bij de Australische overheid neergelegd om haar stervende zus te kunnen zien, maar ze werden allemaal afgewezen.

Vliegverbod
Vanwege het coronavirus mogen mensen alleen met een zeer dringende reden vliegen tussen Australië en Nieuw-Zeeland. Hoewel het virus inmiddels in beide landen onder controle lijkt, is die maatregel nog steeds van kracht. De Australische autoriteiten lieten Christine weten dat haar reden om te vliegen niet urgent genoeg was: ‘U voldoet niet aan de criteria’, zo kreeg ze keer op keer te horen.

Lees ook  De jongen met het Down Syndroom vraagt het meisje uit voor het bal. Maar als ze dit op Facebook plaatst, kan niemand zijn tranen bedwingen.

Zus Gail Baker had – vlak na het ingaan van het vliegverbod – te horen gekregen dat ze eierstokkanker had in een vergevorderd stadium. Vanuit het ziekenhuis liet Gail haar familie weten dat het haar laatste wens was om nog een paar dagen door te kunnen brengen met haar zus.

Alsnog toestemming
Het hartverscheurende verhaal werd, na vier afwijzingen, opgepikt door de media. Hierdoor kreeg Christine alsnog toestemming om te gaan. Na een week kon ze het vliegtuig instappen, waarna ze nog een week in quarantaine moest in Sydney. “Heel spannend, want het was niet duidelijk of Gail het wel vol zou houden. Het waren de langste twee weken van mijn leven”, zegt Christine tegen het Australische nieuwsstation ABC.

Lees ook  Wanneer is het juiste moment aangebroken om een banaan op te eten?

En nu zijn de twee zussen dan toch samen. Christine Archer hoopt dat er nu voor meer mensen in eenzelfde situatie een uitzondering wordt gemaakt. “Hopelijk kunnen ook zij hun dierbaren opzoeken. Want juist in deze tijd moeten mensen samen kunnen zijn met hun familie.”

Pasgeboren baby met coronavirus gestorven

‘Haar deur stond altijd open, voor een praatje bij een bakkie troost’